Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5 ALL] Wymiana oleju-czy dobra cena,czy warto??

Układ napędowy i skrzynie biegów
Awatar użytkownika
stasiuszef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

[A6 C5 ALL] Wymiana oleju-czy dobra cena,czy warto??

Post autor: stasiuszef » 12 lis 2009, 20:41

Witam wszystkich.Mam zamiar wymienić w najbliższym czasie olej w moim automacie.Chciałbym wymienić w tym warsztacie.Dostałem się do nich z polecenia, słyszałem że są bezbłędni.Czy ktoś już u nich coś robił ze skrzynią??Dowiadywałem się o cennik i powiedziano mi że koszt wymiany Olej+filtr+uszczelka+robota=500 zł.Według mnie cena jest atrakcyjna.Co sądzicie na ten temat??
warsztat: http://www.asbpalka.eu/ Mysłowice
usunieto !!

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 12 lis 2009, 22:16

stasiuszef pisze:Olej+filtr+uszczelka+robota=500
cena jest ok, podobna co w moim terenie, płaciłem 460zł pamiętając o cenie ASO (1400zł)
tylko wcześniej może zapytaj co leją za olej, pamiętaj że odpowiedni jest ESSO i castrol transmax (na nic innego bym się nie zgodził)

Awatar użytkownika
Toranaga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Toranaga » 12 lis 2009, 23:56

Witaj,

Tak z ciekawości ... ile masz nalatane tą furą i czy wiesz, że kiedyś już był wymieniany olej?

Czy coś Ci się dzieje czy tak prewencyjnie wymieniasz?

Pozdrawiam

krzys124
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzys124 » 13 lis 2009, 21:17

To dziwne bo jak ja dzwonilem to mi podano koszt wyzszy , ale porównywalny z sserwisem Pana Sopy
Pałka - tak sie składa , ze wie co lac do skrzyń , bo w przeciwienstwie do innych do mojego mercedesa wiedzial ze olej o specyfikacji MB 236.14 a zdziwilibyście sie ilu fachowców chciano mi tam lac inne oleje - bo takie leją i nic sie nie dzieje !!
Pragne poinformowac , ze to bedzie wymiana statyczna !! polowa oleju zostanie starego ktora sie zmiesza z nowym , ale Pałka robi też wymiane dynamiczną , a Pan Sopa - nie !
Przynajmniej kiedy Ja bylem u niego .
teraz mercedes w-210 2.7 CDI
Jednak jak nie ma gwiazdy to nie ma jazdy .

Awatar użytkownika
stasiuszef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: stasiuszef » 13 lis 2009, 21:28

Toranaga pisze:Tak z ciekawości ... ile masz nalatane tą furą i czy wiesz, że kiedyś już był wymieniany olej?

Czy coś Ci się dzieje czy tak prewencyjnie wymieniasz?
No i to jest dobre pytanie.Trafiłem do nich przez przypadek bo jakiś matoł zdiagnozował że skrzynia mi pada co było bzdurą.Jak już tam trafiłem to zapytałem ile kosztuje wymiana.To prawda, gość zna sie na rzeczy i wie co wlać do skrzyni.
Co do Twojego pytania, nalatane mam 210 000, nie mam pojęcia czy olej był chociaż raz wymieniany, skrzynia chodzi jak należy, nigdy nie miałem z nią nawet najmniejszych problemów.Troszkę się obawiam tej wymiany, wiadomo ASO twierdzi że oleju się nie wymienia.Więc po co jest tam filtr i wszystko łatwo dostępne??Boję się czy chcąc sobie polepszyć wymieniając olej na świeży nie zaszkodzę skrzyni.Co sądzicie o moim myśleniu???
usunieto !!

krzys124
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzys124 » 13 lis 2009, 21:45

Błedne myslenie !! ja w swojej wymienilem i byla znaczna poprawa , a tez mi sie wydawało , ze jest dobrze , tyle , ze kolega ma Quatro i u niego jak by ciut lepiej biegi zmieniało ! stad moja decyzja ! a spuszczono mi z skrzyni tylko 2.5 litra :mrgreen: tyle ze na tej ilosci oleju było mało zrobione po konsultacji z poprzednim wlascicielem bo gdzies 4 tys km , po wlaniu nowego oleju Pan Sopa sie przejechał i stwiedził ze wszystko jest oki - teraz skrzynka zmienia biegi miodzio ! a co do tego ze Audi nie zaleca wymiany to masz stare dane - jzu od tego odeszli tak jak MB te w momencie produkcji pisali , ze nie wymieniac , terz to zmienili i kaza wymieniac nawet specjalny olej kazali sobie opracowac do tej skrzynki to wlasnie olej 236.14 ale to w MB wymieniaj olej - bedzie tylko lepiej .

Awatar użytkownika
Toranaga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Toranaga » 14 lis 2009, 00:10

Krzys124,

Ja tam bym się tak definitywnie nie wypowiadał ani nie polecał/odradzał wymiany.
Oczywiście, że logiczna jest wymiana (olej traci właściwości, filtr się zapycha kanaliki i tłoczki zarastają jakimiś nalotami). Ale to wszystko fajnie jak masz pewność, że autko miało wymieniany olej +/- co jakiś czas.
Ja natomiast mam pewność, że w Holandii wszyscy trzymają się zaleceń producenta (moje auto było zawsze serwisowane w ASO - czy to dobrze wszyscy wiemy ;) ale tak tu jest), więc oleju nie wymieniają bo tak każe (lub kazał kiedyś - obecnych wskazówek serwisowych nie widziałem na oczy, ale może tak jest) producent. Więc mam nawalone 260kkm.
Również kierując się logiką, olałem sprawę. Dlaczego? Np dla tego, że najprawdopodobniej jeżdżę na czymś co kiedyś było olejem i ma zupełnie inne właściwości od nowego. Jeśli naleję nowego to z powodu różnicy, lepkości, włąsciwości wypłukujących, hydraulicznych (rozkłady ciśnień w elementach wykonawczych) wydaje mi się że mogę spowodować katastrofę.
Głównym argumentem jest również zasada "nie ruszj gówna póki nie śmierdzi", którą ja osobiście wyznaje.
Podsumowując kolega musi się sam zdecydować...

Pozdrawiam

i daj znać kolego jak wymienisz ... ja dam znać jak mi się skrzynia rozleci, bo raczej nikt mnie nie przekona to transfuzji krwi u starego dziadka :)

krzys124
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzys124 » 14 lis 2009, 00:25

jesli masz tam az tyle kilometrów , to tówj olej nie ma raczej wlasciwosci takich jakie powinien miec , i teraz prosze spojrzec ,ludzie u nas uwazają , ze auto za granicy to jakiec cudo ,a tu sie okazuje, ze to gówna sa :mrgreen: (bez obrazy ) Wiedza tez tamtych mechaników a raczej wymieniaczy jest załosna !
Ludzie chca u nas serwisowane samochody - szkoda tylko , ze w znacznej wiekszosci przypadków ów serwis polega na wymianie oleju , filtrów , klocków itd. czyli tego co u nas byle gówniarz troche rozgarniety sam sobie zrobi :mrgreen:
a jak sie jzu struszek niemcowi sypnie , czy Holendrowi - to stoi na placu u Turka .
Jeszcze w miare młode auto serwisy naprawiaja no bo ciezko 3 latka nie naprawic , ale juz 7- 10 latka i to jeszcze audi gdzie koszta np. rozrzadu są ogromne , to raczej nie - no chyba ze ktos tam kocha to auto . :mrgreen:
Nie wierze , ze wymiana oleju spowoduje uszkodzenie skrzyni , bo to tak jak bys w silnuku oleju nie wymieniał z tych samych powodów ; Dzieje sie tak w wypadku (tak mi sie wydaje ) jak do skrzyn wprowadzane sa wszelkiej masci dodatki by usprawnic jej dzialanie , na allegro jest tego troche , dostanie taka skrzynka nowy olej i jest kłopot.
Dziwi mnie tez to , ze piszesz , ze nic nie wiesz o wymianie oleju w ASB jak i tamtejsze serwisy nie wiedzą , to dziwne ! bo nasze w tej zacofanej niby Polsce o tym wiedzą ! jak w audi tak w moim mercedesie olej podlega wymianie , choc w chwili produkcji skrzynka byla zrobiona jako bezobsługowa ! ale producenci zmienili te zalecenie i olej sie wymienia !!
Gdzie jest ta Holandia / ? :mrgreen: koło Kambodży ? <ok>

Awatar użytkownika
Toranaga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Toranaga » 14 lis 2009, 09:54

No widzisz, tak to jest...
Winę za to ponosi Audi ale to jest świadome działanie: "auto ma jeździć bezproblemowo tylko tyle coby na gwarancji nie przyjechało".
Dlaczego Audi? Dlatego że w książce serwisowej jest plan co się robi i kiedy. Nie ma w niej pozycji wymiany ATF w skrzyni Tip, dla Multi już jest (wkleiłbym skana ale jest po holendersku, więc to kiepski pomysł). Serwisanci są tutaj świadomi i wiedzą co robią, ale przed szereg żaden się nie wychyli. Jakby to zrobił - zwolnią go z pracy. Jadą wszystko wg instrukcji serwisowej... trudno mieć do nich o to pretensję.
"auto z zachodu", że dobre musi być to oczywiście mit ... wszędzi kupisz zaszanowane i wszędzie trupa, zależy jak trafisz. O jednym mogę Cię jednak zapewnić, że żadne audi (przynajmniej z tych starszych) sprowadzone z Niemiec, Holandii itd. nigdy nie miało wymienianego oleju w skrzyni! Bo tego nie przewiduje serwisówka!!!
Jak więc ktoś kupi sobie sprowadzoną furkę z niewielką ilością kilometrów, powinien chyba o tym pomyśleć ...
Przy okazji dyskusji chciałem oficjalnie obalić jeden mit (wiem co mówię bo mieszkam już troszkę w Holandii): Nie ma tanich aut z Holandii!!! Jeśli ktoś będzie Wam chciał pocisnąć okazję to macie dużą szansę trafić na podpicowanego trupa! Dlaczego? Dlatego że na nowe auta jest oprócz VATu tzw podatek BPM (to około 40% wartości nowego auta). Jest to zapłacone przy zakupie i ciągnie się jak smród do końca życia samochodu ... zawsze auto z Holandii będzie droższe jak z Niemiec (oczywiście nie zawsze o 40% ... przy wieku 15lat ta różnica się zaciera ... ale 15 lat to już raczej nie do importu towar).
Pozdrawiam!

zertaul
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zertaul » 14 lis 2009, 18:57

Ja w swoim samochodzie wymieniałem olej w tiptronicu zaraz po kupnie auta przy przebiegu ~240.000 km. Ze skrzynią nic złego się nie działo, zrobiłem to profilaktycznie mając nadzieję, że odwdzięczy mni się bezproblemową eksploatacją. W warsztacie stwierdzili, że olej nie był wymieniany nigdy sądząc po dacie produkcji filtra i stanie oleju. Jak na razie (minął około miesiąc, przejechałem ~1500 km) nic złego ze skrzynią się nie dzieje i jeśli nie ma pewności, czy i kiedy olej był wymieniany, to warto wymienić olej bez względu na przebieg.
Za wymianę płaciłem 100zł, olej kupiłem na Allegro (Esso - jedyny, który zagwarantuje bezproblemową eksploatację tej skrzyni, potrzeba około 7 litrów na wymianę statyczną, koszt ~210zł), filtr i uszczelkę nabyłem w ASO - koszt ~350zł.
Całość na oryginalnych częściach i oleju kosztowała 660 zł.

Wymiana w ASO to koszt ~1500-1800 zł wymiana + ~600 zł olej.
Razem minimum 2100zł.

krzys124
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzys124 » 14 lis 2009, 22:13

statyczna wymiana i 7 litrów - hmmmm ??

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goly191 » 14 lis 2009, 22:26

zertaul pisze:potrzeba około 7 litrów na wymianę statyczną, koszt ~210zł), filtr i uszczelkę nabyłem w ASO - koszt ~350zł.
Całość na oryginalnych częściach i oleju kosztowała 660 zł.

Wymiana w ASO to koszt ~1500-1800 zł wymiana + ~600 zł olej.
Razem minimum 2100zł.
hola hola, coś za bardzo się rozpędziłeś postaram sprostować
filtr w ASO kosztuje 166zł
uszczelka 106zł
co daje 272zł (chyba, że u Ciebie tacy zdziercy w ASO, ale raczej ceny różnią się o złotówki)
wymiana w ASO to koszt ok 1200-1500 ale z wszystkim, bo bez przesady nie za samą robotę
ASO liczy za moto\h ok 285zł to ile musiałaby trwać sama wymiana, która nota bene nie jest jakoś czasochłonna
teraz ok :-D

Awatar użytkownika
stasiuszef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: stasiuszef » 14 lis 2009, 22:32

Tego się właśnie spodziewałem tzn, że znajdzie się zwolennik wymiany i jej przeciwnik.Ja powiem szczerze też nie jestem zwolennikiem,ale powoli zaczynam odchodzić od tego przekonania.Tak chyba dla zabicia własnego spokoju ducha chcę zrobić tę wymianę.
usunieto !!

krzys124
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzys124 » 14 lis 2009, 22:40

Ja mam w mesiu przejechane 106 tys a aolej w skrzyni juz jest lekko brazowawy - to jaki Wy macie jak macie ponad 200 tys :mrgreen: I MB oficjalnie zmienił stanowisko i karze wymieniac olej w skrzynce w ktorej w chwili wyprodukowania ustanowił jako niepodegajacy wymianie ! skrzynia Mb niczym sie nie rozni (w kwesto pracy i dzialania ) od skrzyni ZF w audi ....... acha mało tego ! zmienił nawet olej do tej skrzynki ......... MB oczywiscie ...wiec sami widzicie .
olej stojacy na półce ma swa gwarancje (tak mysle ) a co dopiero w elemencie gdzie poddany jest pracy, nagrzewania sie i chlodzenia itd.
cóż kazdy ma swoje zdanie zapewne

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goly191 » 15 lis 2009, 00:18

krzys124 pisze:Ja mam w mesiu przejechane 106 tys a aolej w skrzyni juz jest lekko brazowawy - to jaki Wy macie jak macie ponad 200 tys :mrgreen:
nie da się ukryć, że pod względem automatów, MB jest na pierwszym miejscu
stare automaty mesia są wieczne ( wszystko w nim padnie, ale automat na końcu)
w nowych autach MB na chłopski rozum automaty też powinny być wypasione, chociaż kto wie, po tych blachach w mesiu można się wszystkiego spodziewać
widziałem E z 2003r którym zainteresował się kolega "rudy" :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl