[ A6 C5] Wycie manualanej skrzyni
[ A6 C5] Wycie manualanej skrzyni
Posiadam skrzynie manualną w swoim samochodzie, zauważyłem że trochę z niej sączy olej. Biegi wchodzą lekko z wyjątkiem wstecznego, którego czasami mam problem wrzucić. Podczas jazdy powyżej ok 60km/h przy zdjęciu nogi z gazu słychać wycie, raz mocniej, raz mniej, przestaje po wciśnięciu sprzęgła. Powodem tego może być niski poziom oleju? Gdzie mogę sprawdzić poziom oleju w skrzyni, w jaki sposób się go uzupełnia, do przelania? Ile wchodzi do pełna?
- Hincó
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
NAkażdym biegu tak? Zawsze przy tej samej prędkości, na niższych biegach bardziej a na wyższych mniej ? Mechanizm róznicowy, ja pomogłem sobie ceramizerem, ale olej uzupelnić trzeba, wyciek powstrzymać i jak bedzie dalej wyć to albo regulacja mchanizmu albo 'doktor' albo inna skrzynia (części drogie). Mogą to też być łożyska na mechaniźmie ale to oceniłby mechanik...
- Hincó
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
olik1989, o ile nie brakuje oleju to nie ma innego wyjścia
Zależy jak głośno jest, u mnie np przebijało się to przez normalnie grajace radio i było słychac tylko przy 70km/h Teraz jest znacznie lepiej
Poprostu nie słychać
Najlepiej podjedź do mechanika bo tak przez sieć to można.. niech powie co to jest (ewentualnie co zrobić), bo może nie skrzynia...