Cześć
Miałem taki sam problem w swoich dwóch A6 i przy pomocy forum i swoich własnych doświadczeń udało mi się u siebie temat rozwiązać. Nie piszę, że u Ciebie będzie podobnie, ale objawy na to wskazują.
Pierwsze na co zwróciłbym uwagę, to przeguby wewnętrzne. Napisałeś, że w zakładzie wymienili Ci przeguby wewnętrzne, jeśli tak to napisz dokładnie na jakie, jakiej firmy. Aktualnie na rynku nie ma zamienników dobrej jakości, tylko chinole po ok 100 - 200zł za sztukę, których jakość jest mizerna.
W główniej mierze to one mogą powodować wibracje, ale nie tylko.
Jeśli przeguby są okej, problem może być w mechaniźmie różnicowym.
Znajdują się tam 3 łożyska:
- igiełkowe INA HK 32x39x24 RTU
- stożkowe TIMKEN LM806610
- stożkowe TIMKEN LM300849
W łożysko igiełkowe wchodzi flansza (wałek kołnierzowy), do którego przykręcony jest przegub wewnętrzny wraz z półosią. Jeśli łożysko jest zużyte, może posiadać luz, który będzie odczuwalny na półosi poprzez który mogą być wyczuwalne wibracje podczas przyśpieszania. Jestem ciekaw, czy faktycznie wymienili Ci to łożysko igiełkowe, bo trochę jest z tym roboty. Pozostałe dwa łożyska również w jakimś stopniu mogą mieć już luzy, dlatego, jeśli kto już zdecydował się na wymianę łożyska igiełkowego, to dziwie się, że nie zaproponował Ci wymiany również pozostałych, koszt jednego stożkowego ok 95zł.
Kolejną rzeczą może być już wytarty wałek kołnierzowy, nie jestem już pewien, ale oryginał ma 32mm.
Jeśli wałek będzie wytarty, to sama wymiana łożyska igiełkowego dużo nie pomoże, ponieważ i tak będzie luz na wałku.
Dziwni mnie fakt, że po tygodniu padło to łożysko igiełkowe, mechanicy zalali mechanizm olejem?
Posprawdzaj na ile jesteś w stanie rzeczy jakie Ci podałem. Mam nadzieję, że chociaż trochę byłem w stanie pomóc
Odnośnie jeszcze skręconych półosi, szczerze wątpię w taką diagnozę, ciekawe co to za zakład specjalistyczny...
Pozdrawiam