Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Usterka skrzyni biegów, zgrzyt przy ruszaniu.

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
atomm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Usterka skrzyni biegów, zgrzyt przy ruszaniu.

Post autor: atomm » 28 maja 2018, 22:26

Witam.
Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu problemu ze skrzynią biegów.
Audi A6 C5 2.8 193km Quattro 1998r
W skrócie:
Skrzynia normalnie funkcjonowała do czasu. Normalne ruszenie, zgrzyt ,po ponownym uruchomieniu silnika przy wrzuceniu nie ważne jakiego biegu ,samochód nie rusza,przy każdym biegu zgrzyt (zgrzyt gdy puszcza się sprzegło) biegi normalnie wchodzą ,problem zaczyna sie gdy puszcza się sprzęgło.
Samochód unieruchomiony 200km od domu, zostawiony u najbliższego mechanika od miejsca zdarzenia.
Mechanik podjął się tylko wymontowania i zamontowania już dobrej skrzyni (nie zajmuje się naprawą skrzyń)
Tu zaczynają się schody. Z racji tego, iż na allegro dostępne są 3 skrzynie do 2.8 quattro ,oddałem skrzynie do naprawy.
Diagnoza - uszkodzony mechanizm różnicowy i wałek wyjsciowy i jakieś 4 satelity.
Części nie są dostępne (nowe i używki) tak twierdzi gość od skrzyni ,proponuje gdzieś z Francji próbować sprowadzić części albo nowa skrzynia (tzn używka) kupić
Panowie co z tym dalej robić ,zamawiając używkę za 1.800zł szansa że będzie sprawna i wszystko będzie pasować jest marna... tak mi powiedziano,potem zabawa w odsyłkę 150zł i czekanie na zwrot kasy itd.
Pytanie:
1.czy do audi A6 C5 2.8 quattro podejdzie jakaś inna skrzynia może od 2.8 zwykłe nie zależy mi na quattro,ewentualnie jaki samochód miał identyczną skrzynie która będzie na 100% pasować
2.Czy wystarczy że znajdę skrzynie od a6 c5 2.8 Quattro i będzie pasować bo oznaczeń jak szukam jest multum DUX, DJU, PHH już nie mówię o cyfrach
Moja skrzynia 012 301 103 P

Z góry dziękuje za podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez atomm, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja