Siema koledzy.
Nie bardzo wiem do którego działu przypiąć mój problem ale myśle ze tyczy się on w tej samej mierze układów napędowych co i zawiechy.
Mój problem dotyczy drgań pojawiających się w aucie a w szczególności na kierownicy w okolicach 110-120 km/h . Do tej prędkości wszystko jest ok , powyżej również . Problem drgań ( tak jakby bicia koła ) pojawia się przy jeżdzie ze stałą prędkością . Zrobiłem juz chyba wszystko . Zacząłem od ponownego wyważenia felg te mam nowe OZ'ty mają raptem 3 m-ce. Potem ustawienie zbieżności i tu również najmniejszego problemu. Na następny strzał poszła wymiana tarcz hamulcowych i klocków. Gdzieś po drodze była jeszcze wymiana przegubów. I nic . Miałem nadzieje ze będą to tarcze hamulcowe ale problem ustał tylko podczas hamowania . Widocznie też były juz pokrzywione ale został podczas jazdy z dana prędkością. Nie jest to jakieś walenie wielkie bo na normalnym polskim asfalcie praktycznie ktoś kto o tym nie wie nie zauważy tego ale na gładkim asfalcie denerwujące strasznie.
Zastanawia mnie czy jeśli te drgania pojawiają sie praktycznie zawsze w jednym zakresie prędkości to czy nie mogą ne wynikać np ze skrzyni biegów ?
Jak myślicie co może być przyczyną ?
P.S. Dodam że auto jest bezwypadkowe ... no może po małej sarence parę tygodni temu , ale problem pojawiał się wcześniej jeszcze.
[ A6 ALL ] Typowe - nietypowe drgania na kierownicy
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
pamiętajmy, że wyważenie kół polega na powiedzmy uregulowaniu "poziomu" oponyliberro pisze:Faktoza ... może to być guma.
ale opona może być krzywa "pionowo" czy też jak to miało często miejsce w autach bez ABS, opona przyhamowana, w oponie powstanie dół i będzie biło
ale zdarza się dość często bicie bez takiego "przyhamowania" opony, dobry wulkanizator nie da się zrobić w konia, często takie opony spotyka się w okazyjnych cenach czy też na giełdach gdzie szukają jeleni