Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[a6 c5 2,8] tryb awaryj skrzyni tiptr. + świecące kontrolki

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maldon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Maldon
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 TDI 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

[a6 c5 2,8] tryb awaryj skrzyni tiptr. + świecące kontrolki

Post autor: maldon » 31 mar 2010, 19:37

Koledzy szukałem na forum ale nie znalazłem problemu, który mam ze swoją A6. Wjeżdżałem na wstecznym do garażu przy przyłączeniu na R szarpnęło autem załączył się tryb awaryjny skrzyni (wszystkie PRND432 podświetlone na czerwień) dodatkowo zapaliła sie na pomarańcz kontrolka ABS i kontrola trakcji. Wyłączyłem auto, włączyłem dalej to samo. Zrobiłem parę kilometrów bieg do przodu chyba tylko 3 (przy ruszaniu słaba moc jak się bujnie jest ok, do przodu jedzie tylko na tym jednym biegu. Jeżeli wyłączę auto np. na N a nie na P po przekręceniu kluczyka podświetla sie tylko N ale oczywiście w tym trybie nie uzyskam rozruchu więc przesuwam na P i wtedy zapala sie znów tryb awaryjny +kontrolki ABS i kontrola trakcji. Jak przełączam z P na R a potem D są duże szarpnięcia. Może ktoś mi podpowie co może być przyczyną. Wyczytałem na forum, że może to powodować sterownik ABS (ale odłączyłem tą dużą wtyczkę kilku-pinową i zmian nie było). Czy padła mi skrzynia czy może coś innego powoduje te błędy. Nadmienię , że już wcześniej miałem podobną historię ale po wyłączeniu silnika i odczekaniu 5 minut i ponownym odpaleniu wszystko wracało do normy przez pół roku miałem tak 3 razy, tym razem kaplica. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
siwy2326
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [a6 c5 2,8] tryb awaryj skrzyni tiptr. + świecące kontro

Post autor: siwy2326 » 31 mar 2010, 22:57

maldon pisze:Koledzy szukałem na forum ale nie znalazłem problemu, który mam ze swoją A6. Wjeżdżałem na wstecznym do garażu przy przyłączeniu na R szarpnęło autem załączył się tryb awaryjny skrzyni (wszystkie PRND432 podświetlone na czerwień) dodatkowo zapaliła sie na pomarańcz kontrolka ABS i kontrola trakcji. Wyłączyłem auto, włączyłem dalej to samo. Zrobiłem parę kilometrów bieg do przodu chyba tylko 3 (przy ruszaniu słaba moc jak się bujnie jest ok, do przodu jedzie tylko na tym jednym biegu. Jeżeli wyłączę auto np. na N a nie na P po przekręceniu kluczyka podświetla sie tylko N ale oczywiście w tym trybie nie uzyskam rozruchu więc przesuwam na P i wtedy zapala sie znów tryb awaryjny +kontrolki ABS i kontrola trakcji. Jak przełączam z P na R a potem D są duże szarpnięcia. Może ktoś mi podpowie co może być przyczyną. Wyczytałem na forum, że może to powodować sterownik ABS (ale odłączyłem tą dużą wtyczkę kilku-pinową i zmian nie było). Czy padła mi skrzynia czy może coś innego powoduje te błędy. Nadmienię , że już wcześniej miałem podobną historię ale po wyłączeniu silnika i odczekaniu 5 minut i ponownym odpaleniu wszystko wracało do normy przez pół roku miałem tak 3 razy, tym razem kaplica. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

witam kolego.ja mam podobna historie tylko ze u mnie po ponownym wlaczeniu zaplonu wszystko wraca do normy.najlepiej by bylo zebys podpial vag'a i zczytal bledy wtedy bedziemy wiedziec lepiej.
ja u siebie mialem taki kod bledu
17090-transmission range sensor F125(obwod czujnika zakresu skrzyni biegow)
czeka mnie wymiana tego ustrojstwa
Obrazek

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 04 kwie 2010, 13:26

maldon pisze:Może ktoś mi podpowie co może być przyczyną
przepływomierz
takie objawy opisywali koledzy po odpięciu kostki z przepływki, więc tym się zainteresuj

Awatar użytkownika
maldon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Maldon
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Silnik: 2.0 TDI 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: maldon » 06 kwie 2010, 16:29

Witam ponownie. Byłem na diagnostyce i pokazał sie błąd jak u Ciebie „siwy2326” czyli F125. Elektryk określił, że problem jest w pozycjonerze skrzyni biegów. Wszedł pod auto i okazło się, że jest rozbita kostka (taka okrągła na 8 pin) od tego pozycjonera. Rozpiął ją, poczyścił spiął ponownie i powiedział, żebym pojeździł, jeżeli to nie pomorze to czeka mnie wymiana tego pozycjonera wolałbym żeby było ok. Dzwonił przy mnie do sewrvisu AU cena tego ustrojstwa 1014zł, a na allegro używanych nie widać. Jeżdżę po tej diagnostyce już 5 dzień i na razie problem nie wrócił. Chociaż zastanawiam się czy może to jednak ten przepływomierz powodował błąd ale wtedy na Vagu pokazał by się pewnie też błąd od niego. Tak więc na razie dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
siwy2326
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: siwy2326 » 06 kwie 2010, 16:51

maldon pisze: Dzwonił przy mnie do sewrvisu AU cena tego ustrojstwa 1014zł, a na allegro używanych nie widać.
za 8 pinowy przelacznik wielofunkcyjny powinienes zaplacia lekko ponad 500 zl a cena ktora ci podal to za ten 10 pinowy taki jak ja mam :-( .
miejmy nadziej ze problem juz nie powroci po tym zabiegu.

pencel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pencel » 14 kwie 2010, 22:10

panowie ja mam troszkę inny problem jak auto troszkę się rozgrzeje tak około 70-80 C to na desce przestaje mi podświetlać P i N co się wiąże z tym ze auta nie można odpalić jak jest zimne albo rozgrzane ( 90c) to jest ok.Bylem w warsztacie podpięli pod kompa i nic nie pokazało co może być przyczyna

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl