[ TIP] Tiptronic czy Multronic?
[ TIP] Tiptronic czy Multronic?
Jestem w trakcie poszukiwaĂą A6 C5 1,9 TDI 131 KM Avant.Znalazłem na niemieckim portalu interesujące mnie auto.Rok prod 2004 luty.Skrzynia jest automatyczna i tu mam problem.Ze zdjecia wynika,że to Tiptronic(tak mi sie wydaje)Sprzedawca upiera się,że to Multitronic i twierdzi,że tylko Allroad ma Tiptronica.Czy ktoś może na podstawie zdjęcia ustalić jaka to skrzynia Multi czy Tip?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a46 ... f5b54.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a46 ... f5b54.html
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
dokładnie niech odpali auto i da w D na +/- i na FIS mu wyskoczy ilość biegów0x4B25A pisze:auris, zapytaj go o ilość biegów:
- 6 - Multitronic;
- 5 - Tiptronic.
www.krzysztofpodolski.com Nie bądz obojetny przekaz 1% na szczytny cel 
126p-> GSI 8V E > GSI 16V F > A6Q 2.5TDi 179ps > A6Q 2.8 193ps > jest i ona S6 C5 ANK

126p-> GSI 8V E > GSI 16V F > A6Q 2.5TDi 179ps > A6Q 2.8 193ps > jest i ona S6 C5 ANK
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
auris, rozumiem, że jak piszesz dla Ciebie to nowe rzeczy, ale już 3 razy dostałeś w tym temacie odpowiedź, że silniki 1,9 TDI były w A6C5 zestawiane tylko z automatami multitronik, nie było opcji z tiptronikiem.
Jakbyś niedowierzał to podano Ci jeszcze sposoby jak to odróznic, po czym poznać (ilośc wyswietlanych biegow).
Ile jeszcze można pytaĂą zadać o to samo
? <szok>
Faktycznie jak bedziesz znal VIN to wpisz do dekodera VIN albo idź do ASO i z tego tez będzie wynikać jaka skrzynia automatyczna

Jakbyś niedowierzał to podano Ci jeszcze sposoby jak to odróznic, po czym poznać (ilośc wyswietlanych biegow).
Ile jeszcze można pytaĂą zadać o to samo

Faktycznie jak bedziesz znal VIN to wpisz do dekodera VIN albo idź do ASO i z tego tez będzie wynikać jaka skrzynia automatyczna

Części samochodowe online - Motostacja pl
- Bart-S
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2009
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
Cały czas wrzucacie Multitronica do jednego worka... Od połowy 2004 roku skrzynię tą poprawiono na tyle, że nie psuje się częściej niż Tip. Jeśli już mówimy o awaryjności to należy wyraźnie zaznaczyć, że chodzi o skrzynie przed 2004 rokiem w szczególności te - bez trybu sport (chociaż i tak coraz częściej trafiają się auta po modyfikacji tego co wcześniej nie domagało = soft + sprzęgło + hydraulika).
Mój AVF jest z września 2004, auto nakulane ma 217 000km i do tej pory nie było żadnych usterek przy skrzyni (historię serwisową znam od wyjazdu z fabryki). Soft mam aktualny, sprzęgło 7-płytkowe, poprawioną pompę - pilnuję tylko okresowej wymiany ATF i nie katuję skrzyni gdy jest zimna lub przy ruszaniu (to cała recepta na sprawnie działającą skrzynkę bezstopniową).
Aby nie robić OT - jeszcze jedna wskazówka: jeśli auto ma napęd Quattro to na pewno nie będzie w nim Multitronika.
Mój AVF jest z września 2004, auto nakulane ma 217 000km i do tej pory nie było żadnych usterek przy skrzyni (historię serwisową znam od wyjazdu z fabryki). Soft mam aktualny, sprzęgło 7-płytkowe, poprawioną pompę - pilnuję tylko okresowej wymiany ATF i nie katuję skrzyni gdy jest zimna lub przy ruszaniu (to cała recepta na sprawnie działającą skrzynkę bezstopniową).
Aby nie robić OT - jeszcze jedna wskazówka: jeśli auto ma napęd Quattro to na pewno nie będzie w nim Multitronika.
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
No ale zrobiłeś OTBart-S pisze:Aby nie robić OT - jeszcze jedna wskazówka: jeśli auto ma napęd Quattro to na pewno nie będzie w nim Multitronika.

A co do multitronika, to nie chodzi o to, ze jest bardziej awaryjny (tzn. może jest, a może nie jest, nie o tym chciałem), tylko nie ma po prostu konstrukcji nie zuzywających się. A znając konstrukcję multitronika to nie ma siły, zuzywać się to musi

No i wtedy jest kwestia kosztu reanimacji. W tiptronikach mówi się o kwocie ok. 4 tys. zł a w multitronikach 7-8 tys zł. Więc kupując auto powiedzmy 10 letnie z realnym przebiegiem ponad 200 kkm nalezy mieć jeszcze w zapasie taką kwote, bo pewnie szybko trzeba będzie po nią sięgnąć

Części samochodowe online - Motostacja pl
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
to jeszcze ja sie zapytam były 4MOTION w 1,9tdi i TIPTRONICU ? Passaty of corse0x4B25A pisze:Jak Passat... to nie Quattro a 4MOTIONRomanS pisze:na pewno nie w A6, mozna za szukać takiego Passata![]()
www.krzysztofpodolski.com Nie bądz obojetny przekaz 1% na szczytny cel