[ MULTI] Szarpanie
[ MULTI] Szarpanie
Witam wszystkich. Mam problem z moją skrzynią multitronic. Mianowicie ok 2 miesiące temu samochód zacząl delikatnie szarpać przy ruszaniu oraz przy odpuszczeniu gazu i przy ponownym dodaniu gazu. Zrobiłem adaptację i wszystko chodziło idealnie... przez pewien czas. Teraz znów minimalnie szarpie szczególnie na zimnym i tylko przy ruszaniu ( jak ruszał delikatnie to startuje bez zarzutu). Jak przejadę ok 100km i olej porządnie się rozgrzeje to nagle znów pracuje normalnie przez 2-3 dni po czym znów delikatnie szarpie.
Ma ktoś pomysł co może być przyczyną, czy po prostu wystarczy wymienić olej ?
Dodam jeszcze, że jak jest na D i puszcze hamulec, to raz rusza dość dynamicznie, a raz tak jakby chciał,a nie mógł.. na R za każdym razem elegancko bez szarpnięć
Ma ktoś pomysł co może być przyczyną, czy po prostu wystarczy wymienić olej ?
Dodam jeszcze, że jak jest na D i puszcze hamulec, to raz rusza dość dynamicznie, a raz tak jakby chciał,a nie mógł.. na R za każdym razem elegancko bez szarpnięć
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
zamów sobie kabel z vcds bedziesz miał na przyszłość, możesz tez zaryzykować i zmienić olej, tylko zalej oryginalnym zamiennikiem nie jakimś revanolem itd, ale w naszych rejonach nie polecę ci nikogo do zmiany oleju, ja u siebie robiłem sam, dasz do kogoś innego to pewnie wpakują ci revanol, ja bym nie zalał takiego oleju z tego względu ze później jakby się coś stało nie zastanawiał bym ze stało się to przez olej czy jednak skrzynia wymaga remontu, zalewając oryginalny zamiennik ( nie wiem jaki jest do multi) ja do siebie lałem ZF Lifeguard Fluid 5 i po wymianie statycznie jest ok,
Lektorzy, nagrania: multifonika.net
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
jestem pewien że silnik AQD w połaczeniu z DZN ( pierwsza skrzynia multi montowana )
Jeżeli dobrze kojarzę to przyczyną takiego błędu może być uszkodzony sterownik ale to już byś musiał skonsultować z kimś ogarniętym w multi - proponuję odezwać sie do Bart-sa od mnie z miasta , znajdziesz go na forum a4klub , czasem tu też się pojawia.
Jeżeli dobrze kojarzę to przyczyną takiego błędu może być uszkodzony sterownik ale to już byś musiał skonsultować z kimś ogarniętym w multi - proponuję odezwać sie do Bart-sa od mnie z miasta , znajdziesz go na forum a4klub , czasem tu też się pojawia.