Witam, zacznę od początku, audi 2.4 tip mam od roku i nie było żadnych problemów z samochodem, a tym bardziej ze skrzynią (2 mechaników po przejażdżce stwierdziło że dobrze chodzi skrzynia), lecz problem wystąpił po przejażdżce po parkingu z wyłączonym ASR (wcześniej z wyłączonym na dużo dłuższych odcinkach nic się nie działo), samochód postał przed pracą i przy powrocie do domu przeciągał bieg i szarpał przy zmianie (chwilę przed tym zaświeciła się kontrolka ASR [wykrzyknik w trójkącie ze strzałką do okoła] tak jakby był wyłączony), pod domem zmieniając biegi R i D z wciśniętym pedałem hamulca były odczuwalne mocne szarpnięcia w przód i tył lecz po puszczeniu hamulca musiałem dodać dużo gazu by samochód w ogóle ruszył, po ponownym odpaleniu samochodu wszystko było ok do odpalenia się kontrolki i znowu to samo. Po pojechaniu na warsztat dopiero po 2 km znowu zaczął wariować. Z błędów na komputerze był p0708, przy okazji był sprawdzony olej było go o wiele za mało bo około 3l (był czarny ale bez opiłków i nie był przepalony) i wymieniony(było widoczne pocenie się między skrzynią a silnikiem plam pod samochodem nie było), było wszystko ok przez 50 km i to samo. Dziś zauważyłem po włączeniu się kontrolki ASR na postoju z wrzuconym biegiem D wyświetlacz pokazywał P R N D na przemian.
Czym jest to spowodowane, zwarciem w instalacji, czy błędem sterownika?Dodam że w dzień usterki po powrocie do domu kontrolka hamulca przy biegach zapalała i gasiła się bardzo szybko, później nie reagowało na pedał hamulca i znowu miganie, po 10 min ustało. Dodam że samochód był 5 lat temu przerobiony z anglika i został w nim zamontowany gaz niestety historii samochodu nie znam po przyjeździe do polski, bo posiadam go od roku. Proszę o pomoc.
[ TIP] Szarpanie, brak przełożenia napędu i migające kontrol
Mam chyba ten sam problem C5 2,5 Tdi automat
w czasie jazdy zapali się kontrolka ASR szarpie,niekiedy nie chce przyspieszać,i przy włączonym D mam podświetlone wszystkie P R N D ,
Jak ktoś miał ten sam problem i go rozwiązał,proszę o pomoc.
narazie posprawdzałem i wyczyściłem tylko wtyczki przy kołach.
w czasie jazdy zapali się kontrolka ASR szarpie,niekiedy nie chce przyspieszać,i przy włączonym D mam podświetlone wszystkie P R N D ,
Jak ktoś miał ten sam problem i go rozwiązał,proszę o pomoc.
narazie posprawdzałem i wyczyściłem tylko wtyczki przy kołach.