Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] Sprzęgło hydrokinetyczne.

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
piter

[A6 C5] Sprzęgło hydrokinetyczne.

Post autor: piter » 07 cze 2009, 12:58

Panowie mam pytanko. Czy ktoś może wie jakie są objawy kończącego swój żywot sprzęgła hydrokinetycznego? Wydaje mi się że już powoli w mojej skrzynce będę musiał zainwestować w naprawę właśnie tej części ale nie wiem napewno. Jeśli już ktoś robił to w swoim aucie napiszcie proszę od razu jakich mniej więcej kosztów będę musiał się spodziewać. pozdrowionka.

Awatar użytkownika
piotrekkawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piotrekkawa » 07 cze 2009, 13:58

a możesz napisać co konkretnie się dzieje?

piter

Post autor: piter » 07 cze 2009, 14:08

Podczas zmiany biegu z trzeciego na czwarty na momet się wysprzegla co skutkuje wzrostem obrotów silnika i od jakiegoś czasu a nie zawsze, gdy np jade czwórką 120 km/h zredukuje sobie do trójki i wtedy wiadomo, wyje jak diabli. Nic wtedy nie mogę zrobić innego tylko się zatrzymac i odpalic ponownie samochód. Póżniej czwarty bie wchodzi jak wyżej opisałem, ale tak się zdarzyło tylko może z dwa razy.

krisu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jan
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: krisu » 07 cze 2009, 14:18

na pewno nie można zdjagnozować na oko ,umów się sprawdzenie kondycji swojej skrzyni do dobrego warsztatu .Ja naprawiałem w Sserwis i koszt wyniósł 4,5 tyś.To zależy ile trzeba będzie wymieniać części.pozd

dafiduck
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dafiduck » 16 sie 2010, 20:01

witam. mam 2.5 v6 z tiptronic, 98r. silnik afb, skrzynia deq 5hp19. zaczęło się od lekkich drgań podczas jazdy na wysokim biegu i przy niskich obrotach. następnie zaczęło mi szumieć pod autem, w okolicy sprzęgła hydrokinetycznego. diagnoza - padło sprzęgło. skrzynia w miarę normalnie zmieniała biegi, bez szarpnięć tylko te drgania i szumienie. po demontażu okazało się, że na sprzęgle jest symbol 156 202 z jednej strony i z drugiej k36. i tu moje pytanie, gdyż chcę kupić używane ale wszystkie co znajduję mają trochę inne oznaczenia, np 156 200 i q45 lub 156 201, czy ze względu na te oznaczenia sprzęgła różnią się od siebie?? czy jak kupie np 156 200 q45 będzie pasować?? wspomnę, że wszystkie pochodzą ze skrzyń o tym samym symbolu. jeden sprzedawca używanych części mi powiedział że to nie ma znaczenia i wpływu na pracę skrzyni. bardzo proszę o pomoc gdyż już 2 tygodnie szukam sprzęgła z takim samym oznaczeniem i nigdzie nie ma. auto stoi a ja się muszę prosić wszystkich żeby do pracy dojechać:) jeszcze raz proszę o pomoc.[/code]
Ostatnio zmieniony 16 sie 2010, 20:42 przez dafiduck, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl