Ostatnio walczyłem z wibracjami przy ok 60-80km/h. Są to wyczuwalne drgania całej budy. Wymieniłem piastę z tyły oraz tarcze i klocki bo tam ktoś namieszał niestety mój trop okazał się nietrafny.
Przy okazji zmiany felg sprawdziłem przeguby i przegub wewnętrzny prawej półosi ma dosyć spory luz.. ale z tego co widzę to luz jest na kielichu w wejściu do skrzyni.
Czy ktoś już to robił ? Czy możliwe że np tylko to łożysko jest padnięte? Czy da się je wymienić bez rozbierania skrzyni ?
EDIT z tego co widzę, trzeba odkręcić kielich, wyjąć go, odkręcić śruby dekla i w nim jest miska łożyska stożkowego, zastanawiam się czy da się je zbić z mechanizmu różnicowego i czy wymiar będzie jakiś w miarę dostępny..
[ TIP+Q] Przegub wewnętrzny a raczej łożysko w skrzyni przy
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Niestety jeszcze nie, mam już przegub ale leży i czeka na wolną chwilę. Tam jest problematyczny dostęp do śruby od obudowy dyfra bo jedną z nich zakrywa turbina i nie wiem jak ją ugryźć a oczywiście jest na torxa więc nie będzie łatwo..
[ Dodano: 2018-05-11, 14:42 ]
Wczoraj zabrałem się za luzy. Rozebrałem przegub wewnętrzny. Niestety musiałem zamówić pascala bo nie mam pod ręką innego. Dodatkowo był luz na kielichu skrzyni. Po rozebraniu okazało się , że jest tam łożysko igiełkowe. Na krawędzi były widoczne wymiary 32x39x24 ina. Zamówiłem takie łożysko ale po założeniu na kielich również jest wyczuwalny luz. Dzisiaj będę dalej z tym walczył. Wymiar kielicha nie odbiega od oryginału ma 32mm. Może tam powinien być taki lekki luz? W serwisie koszt nowego kielicha to... 940 zł :D
[ Dodano: 2018-05-11, 14:42 ]
Wczoraj zabrałem się za luzy. Rozebrałem przegub wewnętrzny. Niestety musiałem zamówić pascala bo nie mam pod ręką innego. Dodatkowo był luz na kielichu skrzyni. Po rozebraniu okazało się , że jest tam łożysko igiełkowe. Na krawędzi były widoczne wymiary 32x39x24 ina. Zamówiłem takie łożysko ale po założeniu na kielich również jest wyczuwalny luz. Dzisiaj będę dalej z tym walczył. Wymiar kielicha nie odbiega od oryginału ma 32mm. Może tam powinien być taki lekki luz? W serwisie koszt nowego kielicha to... 940 zł :D
Mam także problem z wibracjami przy tej prędkości. Do tego auto pod odpuszczeniu i dodaniu gazu robiło dziwne puknięcie, jakby luz kasowało.Pawlo_j23 pisze:Ostatnio walczyłem z wibracjami przy ok 60-80km/h
Podjechałem do zaprzyjaźnionego warsztatu i okazało się, ze puka coś z prawej strony gdzie półoś wchodzi w skrzynię. Nie wiem jak się to nazywa. Przeguby są ok, puka coś wewnątrz. Załączam filmik:
Co to może być? U mnie jest Tiptronic, ale ludzie bez automata też maja takie problemu. dodam, że skrzynia była w pozycji P.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7