Tak jak w temacie mam problem z moim AUDI. Mam skrzynię tiptronic. Problem polega na tym że skrzynia z jakiegoś powodu przeszła w tryb awaryjny (podświetlone są wszystkie biegi na wyświetlaczu komputera) auto nie rusza z miejsca jak by ciągnęła 20-to tonową przyczepę, ledwo idzie. Co gorsza z pod samochodu wydobywa się straszny smród prawdopodobnie sprzęgła. ÂŚmierdzi nawet na postoju, jak tylko ruszy silnik. Skrzynia nie reaguje na żadne zmiany biegów nie działa także tryb tiptronic +/-.
Bardzo proszę o sugestie dotyczące tego problemu.
[A6 C5 3.0 V6 220 KM] Problem ze sprzęgłem i skrzynią biegów
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
podobnych tematów na forum jest więcej niż dużoBardzo proszę o sugestie dotyczące tego problemu.
w Twoim przypadku to nie wygląda za wesoło (niestety) więc radzę się rozejrzeć za dobrym fachowcem, z Częstochowy to już tylko bym się wybrał do Pana Sopy z SSerwis
(najtaniej i najlepiej pewnie)
jedyne co możesz to sprawdzić błędy na skrzyni, może coś będzie (raczej na pewno)
a wcześniej coś się dziwnego działo :?:
Wcześniej nie działo się nic dziwnego ze skrzynią, wszystko działało jak należy.
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
to sprawdź te błędy na kompieHermandia pisze:Wcześniej nie działo się nic dziwnego ze skrzynią, wszystko działało jak należy.
bo skrzynie rzadko padają "od zaraz" przeważnie są jakieś wcześniejsze objawy
no chyba że te Twoje 220KM dało w kość skrzyni
sprawdź błędy, a przy okazji umów się u Pana Sopy na wizytę, będzie najpewniej i w razie awarii najtaniej, a daleko nie masz
Z firmą pana Sopy już jestem umówiony. Słyszałem kiedyś takie zdanie że największy problem z Audi tkwi w ich poprzednim właścicielu. Przy takim przebiegu nie powinna paść skrzynia ale zapach jaki się z niej wydobywa nie rokuje zbyt dobrze.