Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] problem z 2 biegiem w manualu

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
michalszuba85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] problem z 2 biegiem w manualu

Post autor: michalszuba85 » 27 lut 2011, 14:18

witam wszystkich serdecznie. <luzik>
mam problem ze skrzynia biegow w swojej audiczce:-)albo mi sie tak tylko zdaje;-)
sytuacja wyglada nastepująco:
podczas ruszania drugi bieg ciezko wchodzi, czasami trzeba sily do tego i podczas jazdy drązek na tym biegu porusza sie duzo bardzij niz na pozostałych (jak by chcial wyskoczyc z tego biegu) problem po czesci zanik gdy silnik jest rozgzany ale nie do konca.
zastanawiam sie czy to tak ma byc czy to moje przewrazliwienie! :|

prosze was o rade bo za 2miesiace ruszam w trase z irlandii do polski i nichcial bym miec przykrej niespodzianki po drodze!!!!! <stres>

zchrobot
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: zchrobot » 27 lut 2011, 20:10

zerknij tutaj
http://szukaj.wp.plaaa.a6klub.pl/a6-c5- ... t10706.htm
podobny problem w swojej audi rozwiązałem stosując ceramizer do przekładni pozdr

michalszuba85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michalszuba85 » 27 lut 2011, 21:03

dzieki wielkie za podpowiedz.
mi sie wydaje,ze synchronizator moze byc walniety.
moze mi jeszcze dokladniej powiedziec co to jest ten ceramizer do przekladni???
pozdrawiam

zchrobot
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: zchrobot » 28 lut 2011, 09:31

michalszuba85 pisze:dzieki wielkie za podpowiedz.
mi sie wydaje,ze synchronizator moze byc walniety.
moze mi jeszcze dokladniej powiedziec co to jest ten ceramizer do przekladni???
pozdrawiam
http://ceramizer.pl/

możesz spróbować o ile nie jest to mechaniczne uszkodzenie to może Ci w pewien sposób pomóc, ale niestety nikt tego nie może Ci zagwarantować

Armani85

Post autor: Armani85 » 28 lut 2011, 10:33

Kolego jest zima , olej zimny. Na wiosne powinno wszystko przejsc.

michalszuba85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michalszuba85 » 28 lut 2011, 16:17

wszystko ładnie pięknie tylko ja mieszkam w Irlandii i tu juz zimy dawno nie ma a za to jest wiosna;-)

a wiecie koledzy dzie moze jest korek do wlewu oleju do skrzyni biegów bo sie go obszukałem i nie moge znalezc <mysli> spustowy zlokalizowalem bez problemu <okok>

sadze ,ze zaczne od zmiany oleju na nowy i jak to nie pozmoze to bede sie martwil <luzik>

Fontesen

Post autor: Fontesen » 28 lut 2011, 16:49

michalszuba85 pisze:wszystko ładnie pięknie tylko ja mieszkam w Irlandii i tu juz zimy dawno nie ma a za to jest wiosna;-)

a wiecie koledzy dzie moze jest korek do wlewu oleju do skrzyni biegów bo sie go obszukałem i nie moge znalezc <mysli> spustowy zlokalizowalem bez problemu <okok>

sadze ,ze zaczne od zmiany oleju na nowy i jak to nie pozmoze to bede sie martwil <luzik>
Będę obserwował temat. Mam mniej więcej coś podobnego. Bigi wchodzą z lekkim oporem.
Panowie, a wiecie może jak zregenerować wajchę od biegów?? Tzn chodzi mi o to że np po wrzuceniu biegu, mogę ruszać nią na boki i wzdłóż. Trochę to denerwujace.

michalszuba85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michalszuba85 » 28 lut 2011, 18:14

Kolego na twoim miejscu udal bym sie do mechanika na konsultacje bo to moze byc cos grubszego. tylko pojedz do jakiegos zaufanego magika a nie takiego pierwszego lepszego bo bedzie cie probowal nabic w butelke <figielek>
ja dzisiaj pojechalem z moim problemem i nawet nie skonczylem mowic o co mi chodzi kiedy on stwierdzil,ze cala skrzynia jest do wymiany :[

teraz wymienie sobie sam olej w skrzyni i zobacze co dalej (jesli tylko znajde ten korek do wlewu)

Fontesen

Post autor: Fontesen » 28 lut 2011, 20:28

michalszuba85 pisze:Kolego na twoim miejscu udal bym sie do mechanika na konsultacje bo to moze byc cos grubszego. tylko pojedz do jakiegos zaufanego magika a nie takiego pierwszego lepszego bo bedzie cie probowal nabic w butelke <figielek>
ja dzisiaj pojechalem z moim problemem i nawet nie skonczylem mowic o co mi chodzi kiedy on stwierdzil,ze cala skrzynia jest do wymiany :[

teraz wymienie sobie sam olej w skrzyni i zobacze co dalej (jesli tylko znajde ten korek do wlewu)
korek spustowy masz od spodu skrzyni, natomiast wlewowy masz po lewej stronie, patrząc na nią od tyłu samochodu w stronę silnika. Jest bodajze na taki bardzo duży imbus. Coś takigo jak śróba na klucz 17_stkę

michalszuba85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michalszuba85 » 28 lut 2011, 22:18

dzieki,
tak myslalem,ze wlasnie gdzies tam wlasnie musi byc <okok>

[ Dodano: 2011-03-01, 22:12 ]
mam do was koledzy jeszcze jedno pytanie! próbował któryś z was zmienic znaczek na tylnej klapie na taki podświetlany <szok> ???jesli ktos ma pojecie jak to zrobic to bede wdzieczny za podpowiedz. <rotfl>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja