[ A6 C5] olej do skrzyni AUTOMATYCZNEJ
[ A6 C5] olej do skrzyni AUTOMATYCZNEJ
Witam Mam Audiczke 2.5 tdi 180ps tiptronic chce cmienic olej mam MOBIL ATF 220 bedzie dobry prosze o szybka pomoc
!! to ten olej http://www.sklep.oleje.pl/MOBIL_ATF_220_1L-108.html

http://www.multi-shop.pl/index.php?prod ... rod_id=320 Tu macie link do oleju do naszych skrzyni.
Masz 6HP19A więc skrzynia powinna być zalana ZF Lifeguardfluid8 (ZF No. S671 090 312) lub Audi/VW Oil No. G060162A1/A2/A6ATF (niestety droższy od ZF6)adasn pisze:Inny serwis w W-wie Midparts na Ursusie chce za ta sama operację już 1200 PLN ale inny olej, tutaj LifeGuard6.
Czy sam olej robi taką różnice, wszędzie jest to wymiana statyczna?
Aha, ja mam 6 biegowego tip'a.
obecnie skrzynie masz zalaną olejem ZF Lifeguardfluid6 (ZF No. S671 090 255) lub Audi/VW Oil No. G055005A1/A2/A6ATF producent zaleca przejście na olej, który napisałem wyżej. Poczytaj jest dużo informacji na forum...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Wszystko ok, tylko załamuje mnie rozbieżność cen.
Jak dla mnie jest trochę niezrozumiała.
Samko - 400PLN (olej Shell)
Midparts - 1200 PLN (ZF LifeGuard6)
Sopa - 2600 PLN (nie spytałem jaki olej leją ale pewnie ori albo ZF) z upgradem softu, który kosztuje 600 PLN czyli mamy 2000 PLN .
A przecież sama wymiana jest prosta, skoro co niektórzy wykonują ją samodzielnie.
Fakt skrzynia jest dość drogim podzespołem, ale ta rozbieżność wskazuje że ktoś robi g... usługę albo ktoś inny nas rżnie na maksa
Ciekawostka!
Widział ktoś ta stronkę?
http://www.thectsc.com/index.php?p=prod ... &parent=43
Cały zestaw do wymiany oleju kosztuje ~800PLN plus wysyłka, a sam olej ZF LG6 ~60PLN
Chyba się tym zainteresuje
[ Dodano: 2011-09-29, 22:31 ]
![Obrazek]()
Wymiana co 80-120 kkm lub co 8 lat jeśli .... jak wyżej i to ASO już faktycznie pomija.
Sopa - 2600 PLN (nie spytałem jaki olej leją ale pewnie ori albo ZF) z upgradem softu, który kosztuje 600 PLN czyli mamy 2000 PLN .
A przecież sama wymiana jest prosta, skoro co niektórzy wykonują ją samodzielnie.
Fakt skrzynia jest dość drogim podzespołem, ale ta rozbieżność wskazuje że ktoś robi g... usługę albo ktoś inny nas rżnie na maksa

Ciekawostka!
Widział ktoś ta stronkę?
http://www.thectsc.com/index.php?p=prod ... &parent=43
Cały zestaw do wymiany oleju kosztuje ~800PLN plus wysyłka, a sam olej ZF LG6 ~60PLN
Chyba się tym zainteresuje

[ Dodano: 2011-09-29, 22:31 ]
Nie zupełnie jest jak piszesz. ZF podaje że skrzynia jest zalana olejem i nie wymaga żadnego utrzymania (maintenance-free), czyli to samo co ASO.Przemcio pisze:adasn, oficjalnie sie nie wymienia
moze inaczej producent ZF zaleca ale ASO nie
Wymiana co 80-120 kkm lub co 8 lat jeśli .... jak wyżej i to ASO już faktycznie pomija.
Wszystko ok, tylko załamuje mnie rozbieżność cen.
adasn, trochę Ci to u Sopy za dużo coś policzyli... Upgrade softu skrzyni to jakieś 250 - 300 PLN max... Jak wrócę do domu to zobaczę na f-rze.
Sopa zalewa ORI ATF.
I jeszcze jedno... temat jest o C5 a skrzynie w C5 i C6 to zupełnie inna bajka cenowa...
adasn, trochę Ci to u Sopy za dużo coś policzyli... Upgrade softu skrzyni to jakieś 250 - 300 PLN max... Jak wrócę do domu to zobaczę na f-rze.
Sopa zalewa ORI ATF.
I jeszcze jedno... temat jest o C5 a skrzynie w C5 i C6 to zupełnie inna bajka cenowa...