Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5 2.5 TDI] nie można wrzucić żadnego biegu

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lightfighter87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.5 TDI] nie można wrzucić żadnego biegu

Post autor: lightfighter87 » 09 sty 2011, 12:35

Witam, sprawa dosyć nieciekawa, rodzice jechali do sanatorium 900 km przed nimi , szczęście w nieszczęściu po 20 kilometrach padła skrzynia biegów... Z relacji ojca wiem że wszystko śmigało elegancko, zwalniał przed zakrętem, redukcja z 3 na 2 i potem brak reakcji drążka do zmiany. Lata sobie jak chce, żaden bieg nie daje się wbić. Trafił się komuś taki przypadek, na jaki element to może wskazywać i czy ewentualnie warto podejmować się naprawy ??

Dodam że nie było żadnego zgrzytu, żadnego szarpnięcia po prostu przestało działać. Plamy oleju też nie było.

Skrzynia manualna , 6 biegowa, nigdy nic nie było szarpane, biegi zawsze płynnie wchodziły.

Czy Vag w takich przypadkach może przemówić ? Bo nie miałem akurat laptopa przy sobie.

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 09 sty 2011, 13:07

Jak drążek lata sobie jak chce luzem to może puściło cięgło łączące drążek ze skrzynią.
Jakaś zawleczka albo śruba. Nie pamiętam jak jest w naszych autach to rozwiązane bo jeszcze nie robiłem tego w A6.
W sumie bez podnośnika się nie obejdzie
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

Awatar użytkownika
lightfighter87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lightfighter87 » 11 sty 2011, 21:44

Diagnoza już jest , pierdyknęła tulejka który łączy ruchomy drążek z wybierakiem. Była tak ujechana że pod koniec wszystko trzymało się na gumowej osłonce. Demontaż i dostanie się do tego ustrojstwa zajęły 3 godziny. Mam już numer seryjny, teraz tylko i wyłącznie wizyta w ASO. Koszt części 59 zł.

slawekasia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: slawekasia » 02 maja 2013, 21:52

Witam ja mam podobny problem po przejechaniu 500 km.nagle sie zatrzymałem,silnik codził
i gdy chciałem ruszyć niemogłem wrzucić żadnego biegu.Dziwne to że na zgaszonym silniku biegi wchodzą sprzegło ok bo jak wrzucę 2 czy jakiś inny bieg to normalnie sprzegło chodzi i ruszsa ale na zapalonym silniku już zredukować niemogę .Pomocy bo niewiem co robić.

[ Dodano: 2013-05-02, 21:55 ]
Dodam że sprawdzałem ruchomy drążek ma leki luz góra dół czy to samo.

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Zagór » 03 maja 2013, 09:20

slawekasia pisze:Witam ja mam podobny problem po przejechaniu 500 km.nagle sie zatrzymałem,silnik codził
i gdy chciałem ruszyć niemogłem wrzucić żadnego biegu.Dziwne to że na zgaszonym silniku biegi wchodzą sprzegło ok bo jak wrzucę 2 czy jakiś inny bieg to normalnie sprzegło chodzi i ruszsa ale na zapalonym silniku już zredukować niemogę .Pomocy bo niewiem co robić.

[ Dodano: 2013-05-02, 21:55 ]
Dodam że sprawdzałem ruchomy drążek ma leki luz góra dół czy to samo.
Z opisu wynika że rozsypało się sprzęgło - docisk/słoneczko albo łożysko, skrzynia jest cały czas sprzęgnięta z silnikiem, i na pracującym silniku nie możesz wrzucić biegu :(

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 04 maja 2013, 16:48

slawekasia pisze:Dziwne to że na zgaszonym silniku biegi wchodzą

Bo silnik też stoi, więc nie ma opopru żeby włożyć jakikolwiek bieg.
slawekasia pisze: sprzegło ok bo jak wrzucę 2 czy jakiś inny bieg to normalnie sprzegło chodzi i ruszsa ale na zapalonym silniku już zredukować niemogę
Właśnie sprzęgło nie jest ok :| skoro na zapalonym silniku nie możesz przełożyć biegów. Chociaż jeśli idealnie zsynchronizujesz obroty silnika, to można bieg przełożyć i bez sprzęgła. Niestety slawekasia, czeka Cię wyciąganie skrzyni i naprawa sprzęgła.
Warsztat, naprawy Audi A6.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl