Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ MULTI] naprawa sterownika

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
koko512
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ MULTI] naprawa sterownika

Post autor: koko512 » 14 paź 2014, 21:07

Naprawiał ktoś z was sterownik? Wyczytałem, że często w sterowniku odlutowują się połączenia, zlutowałem je zwykłą cyną, pomogło chwilowo. Po pewnym czasie problem powrócił, a więc pytanie, czy trzeba użyć do lutowania jakiegoś innego materiału, tak aby było to trwalsze. Bardzo byłbym wdzięczny za opis naprawy, poradnik lub informacje z doświadczenia na temat takiej naprawy. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
timoti26
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: timoti26 » 21 paź 2014, 09:28

Witaj,
Zimne luty naprawia się na stacji "podgrzewaczu" lutownicą Hot Air czyli gorącym powietrzem.
udaj się z tym tam gdzie naprawiają laptopy tam Ci "wygrzeją" sterownik :)

Jeśli nie znajdziesz nikogo mogę Ci polecić osobę z okolic Mińska Mazowieckiego która wygrzeje Ci sterownik. Mi ta osoba przylutowała pamięć w sterowniku tiptronica właśnie za pomocą gorącego powietrza.

Możesz spróbować sam wygrzać sterownik jeśli eksperymentujesz z elektroniką tu są przykładowe lutownice:
http://www.hotair.pl/pl/sklep/stacje-lu ... t-air.html

rafal_m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: rafal_m » 21 paź 2014, 13:00

timoti26 pisze:Witaj,
Zimne luty naprawia się na stacji "podgrzewaczu" lutownicą Hot Air czyli gorącym powietrzem.
udaj się z tym tam gdzie naprawiają laptopy tam Ci "wygrzeją" sterownik :)

Jeśli nie znajdziesz nikogo mogę Ci polecić osobę z okolic Mińska Mazowieckiego która wygrzeje Ci sterownik. Mi ta osoba przylutowała pamięć w sterowniku tiptronica właśnie za pomocą gorącego powietrza.

Możesz spróbować sam wygrzać sterownik jeśli eksperymentujesz z elektroniką tu są przykładowe lutownice:
http://www.hotair.pl/pl/sklep/stacje-lu ... t-air.html
to jest szkodliwa porada.

jest delikatna roznica pomiedzy sterownikiem tipa 5HP, ktory jest zbudowany w klasycznej technologi THT lub SMT, a calkiem co innego jest hybrydowy sterownik multitronik zalany zelatyna, w ktorym problemem nie sa zimne luty, a odpadajace druciki.

Oddaj do firmy naprawiajacej te sterowniki - oni Ci to przylutuja profejsonalnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl