Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Moment obrotowy a tiptronic

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kiler22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Moment obrotowy a tiptronic

Post autor: kiler22 » 24 gru 2017, 23:55

Od pewnego czasu zdarza mi się że od czasu do czasu (całkowicie losowo) skrzynia nie przełącza biegu na wyższy . Tu teraz takie moje czysto teoretyczne rozważania bo za żadnego super speca się nie uważam
Moim zdaniem skrzynia (w sumie jej sterownik) widzi że silnik osiąga moment obrotowy na tyle wysoki że da radę "uciągnąć' na wyższym biegu i go przerzuca (w takim dużym uproszczeniu bo wiadomo że wiele zależy od położenia pedału gazu , pod górkę/z górki i wielu innych czynników .
I teraz moje rozważania - czy tam jest jakiś czujnik momentu obrotowego ??
czy np sterownik wie tylko że np przy 1900 obr silnik generuje np 130 Nm ?? (wartości całkowicie przykładowe )
jeśli jest czujnik to np może szwankować a jeśli jest to zaprogramowane na sztywno to MOŻE świadczyć o niedomaganiu silnika
To że dzieje się to losowo RACZEJ świadczy o ew czujniku
Jeśli on gdzieś jest to MOŻLIWE że da się to gdzieś odczytać VCDSem ???
generalnie byłby to ciekawy parametr przy próbach strojenia gazu czy ew poszukiwań niesprawności silnika
Czy jest tak ja myślę czy działa to w zupełnie inny sposób ??

kuki_wml
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kuki_wml » 26 gru 2017, 12:11

Raczej ktorys zawor sie przycina i dlatego Ci nie przelacza albo tarczki na wykonczeniu bo jak bedzie nawet delikatny uslizg to nie przelaczy

Awatar użytkownika
kiler22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: kiler22 » 26 gru 2017, 16:18

problem w tym że dzieje się to losowo - czasami 3 dni wszystko jest dobrze , czasami przez 15 minut dosyć wysoko skrzynia chce kręcić silnik a za chwile jest dobrze . Na gazie się to nasila , na benzynie PRAKTYCZNIE nieodczuwalne więc też moje przemyślenia skierowały mnie np na to ze gaz wymagałby regulacji , dlatego silnik nie osiąga swojej mocy i stąd to wszystko . Ale to właśnie wskazywałoby na to że jest czujnik momentu który wykrywa mniejszą moc czy raczej moment . Ale tak jak pisze - to tylko moje przemyślenia dlatego pytam was

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja