[ TIP+Q] Jakie oleje do mostu(mostów), skrzyni oraz torsena?
[ TIP+Q] Jakie oleje do mostu(mostów), skrzyni oraz torsena?
Przeszukałem różne tematy ale nie znalazłem takiego ładnego zestawienia dlatego liczę na pomoc z Waszej strony.
Chodzi zrobienie zestawienia jakie oleje leje sie do tiptronic'a z quattro, do poszczególnych elementów:
Przedni most
Tip (skrzynia biegów)
Torsen (skrzynia rozdzielcza)
Tylni most
i teraz to co ja wiem (a jeśli się mylę to prosze o poprawienie) że do tipa i torsena można zastosować takie oleje:
Tip (skrzynia biegów) - ESSO ATF LT 71141 (ok 23zł/1L)
Torsen (skrzynia rozdzielcza) - Motul Gear 300 75W90 (ok 45zł/1L)
Bardzo zależy mi na informacji jakie oleje można lać do mostów bo w ASO np. za olej do przedniego liczą sobie 124zł/1L, wchodzi 1.3 ale trzeba kupić 2x 1L.... z tylnim jest podobnie tylko wchodzi ok 1.5L.
Chodzi zrobienie zestawienia jakie oleje leje sie do tiptronic'a z quattro, do poszczególnych elementów:
Przedni most
Tip (skrzynia biegów)
Torsen (skrzynia rozdzielcza)
Tylni most
i teraz to co ja wiem (a jeśli się mylę to prosze o poprawienie) że do tipa i torsena można zastosować takie oleje:
Tip (skrzynia biegów) - ESSO ATF LT 71141 (ok 23zł/1L)
Torsen (skrzynia rozdzielcza) - Motul Gear 300 75W90 (ok 45zł/1L)
Bardzo zależy mi na informacji jakie oleje można lać do mostów bo w ASO np. za olej do przedniego liczą sobie 124zł/1L, wchodzi 1.3 ale trzeba kupić 2x 1L.... z tylnim jest podobnie tylko wchodzi ok 1.5L.
Z tego co się doszukałem w necie to do mostów (na pewno tylnego) stosuje się:
G052145S2 (opakowanie 1L) - 124,10zł
G052145A1 (opakowanie 0.5L) - 57,90zł
Dziwne, że do przedniego mostu podobno nie ma nic poza 1L.... stosują tam coś innego??
Oczywiście czekam jeszcze na opinie też innych użytkowników
No chyba ktoś poza Pisi wie tutaj coś o olejach i myśli o ich zmianie...
G052145S2 (opakowanie 1L) - 124,10zł
G052145A1 (opakowanie 0.5L) - 57,90zł
Dziwne, że do przedniego mostu podobno nie ma nic poza 1L.... stosują tam coś innego??
Oczywiście czekam jeszcze na opinie też innych użytkowników

No chyba ktoś poza Pisi wie tutaj coś o olejach i myśli o ich zmianie...
pozwolę sobie odświeżyć trochę temat bo nie mogę znaleźć jednoznacznych informacji:
1. Czy skrzynia TIPTRONIC i mechanizm TORSEN są ze sobą połączone hydraulicznie i korzystają z tego samego oleju (jeden i ten sam obieg) czy też może są to 2 oddzielnie pracujące mechanizmy, każdy z własnym zapasem oleju??
2. Czy do skrzyni tiptronic, torsena i tylnego układu różnicowego można stosować ten sam olej (tj. ESSO ATF LT 71141 Nr produktu Audi G 052 162 A2)??
1. Czy skrzynia TIPTRONIC i mechanizm TORSEN są ze sobą połączone hydraulicznie i korzystają z tego samego oleju (jeden i ten sam obieg) czy też może są to 2 oddzielnie pracujące mechanizmy, każdy z własnym zapasem oleju??
2. Czy do skrzyni tiptronic, torsena i tylnego układu różnicowego można stosować ten sam olej (tj. ESSO ATF LT 71141 Nr produktu Audi G 052 162 A2)??
Skrzynia ma 3 komory (idąc od silnika): przedmi most, skrzynia biegów, torsen/skrzynia rozdzielczadam pisze:pozwolę sobie odświeżyć trochę temat bo nie mogę znaleźć jednoznacznych informacji:
Do tego dochodzi tylny most.
do skrzyni biegów (ok 10l) - ESSO LT71141
Przedni most (ok 1,5-1,8L), torsen (0,8L), tylni most (1-1,2L) - np. Motul 75w-90 full syntetyk
aaaacha. i wszystko jasne. dzięki bardzo za info. na dniach póki co będę walczył tylko z wymianą oleju w skrzyni. potem pomyślę nad resztą podzespołów napędowych. pozdr.
[ Dodano: 2012-10-09, 23:54 ]
Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje. szukam oleju do tiptronica i z tutorialu na forum wyczytałem że ma to być olej BG052162A2 numer świadectwa kwalifikacji VW TL 52162 Tymczasem na allegro znalazłem coś takiego :
http://allegro.pl/mobil-atf-lt-71141-es ... 52638.html
Czy to jest ten sam co powyżej?? Zwróćcie uwagę że numer świadectwa kwalifikacji różni się jedną cyfrą.
[ Dodano: 2012-10-09, 23:54 ]
Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje. szukam oleju do tiptronica i z tutorialu na forum wyczytałem że ma to być olej BG052162A2 numer świadectwa kwalifikacji VW TL 52162 Tymczasem na allegro znalazłem coś takiego :
http://allegro.pl/mobil-atf-lt-71141-es ... 52638.html
Czy to jest ten sam co powyżej?? Zwróćcie uwagę że numer świadectwa kwalifikacji różni się jedną cyfrą.
- Mirras
- Forum Audi A6 / A7
witam z leksza odkopuje i zapytuje bo w ogóle nie mam danych a te co są w tym poście chyba są przesadzone, bo 10l oleju do skrzyni
? ja posiadam info z autodaty ze 2.6-3.0l VW ATF ,a dyfer przód 0.8 tył 1,5 - 1,9 i te tez mi sie nie zgdazają z powyzszym dlatego pisze jak z torsenem ? czy napewno 0.8

nieważne czym jeździsz, ważne że to AUDI
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Czyli jak zmieniłem olej w skrzyni to od razu w przednim moście i torsenie?Bo nie jest to jednoznaczna odpowiedz.(sory ale mi trzeba jak krowie na rowie-taki wiekBlade05 pisze:dam napisał/a:
pozwolę sobie odświeżyć trochę temat bo nie mogę znaleÂźć jednoznacznych informacji:
Skrzynia ma 3 komory (idąc od silnika): przedmi most, skrzynia biegów, torsen/skrzynia rozdzielcza

Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl
Siema skrzynia ma swoją komorę i mechanizm różnicowy osobnądługas pisze:Czyli jak zmieniłem olej w skrzyni to od razu w przednim moście i torsenie?Bo nie jest to jednoznaczna odpowiedz.(sory ale mi trzeba jak krowie na rowie-taki wiekBlade05 pisze:dam napisał/a:
pozwolę sobie odświeżyć trochę temat bo nie mogę znaleźć jednoznacznych informacji:
Skrzynia ma 3 komory (idąc od silnika): przedmi most, skrzynia biegów, torsen/skrzynia rozdzielcza)

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TFSI 252KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Re: [ TIP+Q] Jakie oleje do mostu(mostów), skrzyni oraz torsena?
Witam dzisiaj wymienialem olej w tylnym moscie czyli torsen i wlalem Motul 300 LS 75W-90 mam pytanie czy dobry olej dobralem i czy taki sam moge wlac do przedniego mostu moj vin to
WAUFFAFC6GN186301 dzieki za info
WAUFFAFC6GN186301 dzieki za info