Głupie pytanie o przegazowke :D
Głupie pytanie o przegazowke :D
Witam. Mam głupie pytanie ale nie znalazłem na nie odpowiedzi.. Mianowicie czy jeśli stoję na światłach, parkingu czy gdziekolwiek i chce wcisnąć sobie pedał gazu żeby posłuchać ryku silnika, gwizdania turbin, wydechu to czy przy tiptronicu na postoju ma to jakiś negatywny wpływ na skrzynię biegów, przekładnie? 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Kolego, nie ma głupich pytań.... są tylko głupie odpowiedzi.
Na "P" moim zdaniem nie powinno mieć to znaczenia, raczej również na "N" nic nie powinno się dziać, po to są te dwa tryby aby rozłączyć skrzynię.. ale mi kiedyś pewien "spec" powiedział żeby stojąc na światłach nie przełączać za często na "N", lepiej niech jest na "D" I trzymać go na hamulcu, wtedy skrzynia mnie dostaje po d...ie
Na "P" moim zdaniem nie powinno mieć to znaczenia, raczej również na "N" nic nie powinno się dziać, po to są te dwa tryby aby rozłączyć skrzynię.. ale mi kiedyś pewien "spec" powiedział żeby stojąc na światłach nie przełączać za często na "N", lepiej niech jest na "D" I trzymać go na hamulcu, wtedy skrzynia mnie dostaje po d...ie
- FOSS
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
A z tego co ja słyszałem to postój na Neutral'u z uruchomionym silnikiem nie ma żadnego negatywnego wpływu ani na silnik ani na skrzyniękrzysiek-lex pisze:... ale mi kiedyś pewien "spec" powiedział żeby stojąc na światłach nie przełączać za często na "N", lepiej niech jest na "D" I trzymać go na hamulcu, wtedy skrzynia mnie dostaje po d...ie

-
- Forum Audi A6 / A7
- FOSS
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Ciekawe rzeczy piszesz.... S6C6 na postoju zakręcisz do czerwonego pola?... a S4B6 czy B7?krzysiek-lex pisze:1. Disla nie podkręcisz na obroty ale benzynę tak.
A kto powiedział, że mają "duże przebiegi"?krzysiek-lex pisze:2. Co do skrzyni, to chodzi o to, że mają już spore przebiegi więc takie częste przerzucania różnych trybów może zaszkodzić, mogą się przypchać zaworki itp..
A jeżeli skrzynia jest regularnie serwisowana (olej cyklicznie zmieniany dynamicznie) to... ?
Jeżeli twój mechanik opowiada takie rzeczy to powiedz mu żeby kupił sobie jakiegoś automata i zaczął nim jeździć na codzień

-
- Forum Audi A6 / A7
Oj Damiano..... szukasz dziury w całym...
Nie wiem jak jest w eskach, ja swoje wcześniejsze 2.4 mogłem podkręcić, ale czy do czerwonego
, nie wiem, nie pamiętam. Na pewno lepiej się wkrecał niż disel.
Przebiegi - sugeruję się rocznikiem auta, jaki ma autor postu w opisie
Skrzynia - jakkolwiek byś nie zmieniał oleju to i tak będzie wyeksponowana, przebieg, styl jazdy. .. to tyko mechanizm który z biegiem lat się zużywa
Gdzie ja niby powiedziałem że tak mówi mój mechanik? Akurat ten mój ma automat
Nie wiem jak jest w eskach, ja swoje wcześniejsze 2.4 mogłem podkręcić, ale czy do czerwonego

Przebiegi - sugeruję się rocznikiem auta, jaki ma autor postu w opisie
Skrzynia - jakkolwiek byś nie zmieniał oleju to i tak będzie wyeksponowana, przebieg, styl jazdy. .. to tyko mechanizm który z biegiem lat się zużywa
Gdzie ja niby powiedziałem że tak mówi mój mechanik? Akurat ten mój ma automat