Witam
Wiem, że opisywanie tu dźwięków naszych aut jest raczej bez sensu jednak może komuś się skojarzy. Kiedy przyspieszam najczęściej pod górę na drugim biegu podczas naciśnięcia pedału przyspieszenia coś wyjątkowo dziwnie brzęczy...coś jakby sprężyną uderzyć o ziemię. Trwa to chwilkę i przestaje. Odgłos kojarzony jest ze skrzynią biegów. Skrzynia działa prawidłowo i co do zmiany biegów nie mam żadnych zastrzeżeń. Pierwszy raz stało się to po trasie Gd-Wawa gdzie kilka razy obrotomierz widział 5500prm. Nie sądzę jednak, ze to zabójstwo dla skrzyni.
charakterystyczne brzęczenie
z nagraniem może być słabo, bo trwa to tylko moment i tylko na 2 biegu więc będzie mi to ciężko uchwycić. Zaglądnę pod auto przy okazji i zobaczę ale wątpię, że to rezonans np. osłony termicznej katalizatora. Ten dźwięk jest typowo mechaniczny i zbyt "szybki" na rezonans blachy...niestety
zauważyłem ponad to, że charakterystyczne brzęczenie występuje tylko na pierwszych dwóch biegach i wstecznym pod obciążeniem TYLKO!! po dłuższej jeździe ( bez różnicy czy miasto czy trasa ) czyli jak się skrzynka porządnie nagrzej chyba.
Udało mi się ten odgłos nagrać:
[ Dodano: 2014-08-25, 08:51 ]
problem zdiagnozowany..to nie skrzynia
zauważyłem ponad to, że charakterystyczne brzęczenie występuje tylko na pierwszych dwóch biegach i wstecznym pod obciążeniem TYLKO!! po dłuższej jeździe ( bez różnicy czy miasto czy trasa ) czyli jak się skrzynka porządnie nagrzej chyba.
Udało mi się ten odgłos nagrać:
[ Dodano: 2014-08-25, 08:51 ]
problem zdiagnozowany..to nie skrzynia