Witam!
Z góry przepraszam jeśli temat już był poruszany na forum lecz jestem nowym użytkownikiem forum i nic nie mogłem znaleźć.
Wracając do tematu. Drodzy użytkownicy jestem posiadaczem a6 c5 z silnikiem 1.8 T z 1997r. Mój problem polega na tym że sprzęgło około dwóch dni temu zaczęło tak jakby troszkę się "kleić" (?) Nie odbijal pedal do końca i tak jakby wydawało się troszkę krótkie niż zwykle. Wczoraj wracając do domu podczas zmiany biegów pedal został w podłodze i nie wrócił. Sprzęgła nie było wcale pedal chodzi niby luźno ale niby jakiś opór był lecz nie było to na pewno wysprzeglanie. Dziś otworzyłem maskę sprawdziłem płyn oraz czy nie widać wycieków. Nic takiego nie widziałem. Wsiadłem jeszcze raz żeby sprawdzić i nagle sprzęgło działa bez problemu. Co może być przyczyną? Według was będzie to raczej pompa czy może wysprzeglik? Proszę o szybką odpowiedź gdzie szukać problemu ponieważ za dwa tygodnie wyjeżdżam na wakacje i nie chciałbym takiej nie miłej niespodzianki w trasie. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
Brak sprzęgła? Pomocy!
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
miałem coś takiego 3 razy w b-4 2.8 w przeciągu 4-5 lat zawsze po dokładnym umyciu silnika karcherem
gineło sprzęgło wyglądało tak jakby tarcza skleiła się z dociskiem i kołem zamachowym
radziłem sobie zawsze w ten sposób
na zgaszonym wrzucałem 1 bieg i uruchamiałem silnik rozrusznikiem na 1 biegu
autem szarpneło do przodu i sprzęgło wracało do normy
co było przyczyną nie wiem bo póżniej sprzedałem auto
gineło sprzęgło wyglądało tak jakby tarcza skleiła się z dociskiem i kołem zamachowym
radziłem sobie zawsze w ten sposób
na zgaszonym wrzucałem 1 bieg i uruchamiałem silnik rozrusznikiem na 1 biegu
autem szarpneło do przodu i sprzęgło wracało do normy
co było przyczyną nie wiem bo póżniej sprzedałem auto
-
- Forum Audi A6 / A7
W te dni było akurat powyżej 30 stopni więc nie wiem czy mogłoby to mieć coś wspólnego? Samochód dość długo stał w słońcu. Konsultowalem się wstępnie z mechanikiem i mówił że może to byś wysprzeglik lub pompka sama w sobie może przepuszczac i wycieku nie zobaczę. Póki co jeżdżę i obserwuję co się będzie działo. A tobie kolego działo się to tak nagle? Zauważyłeś żeby temperatura miała na to wpływ?
-
- Forum Audi A6 / A7