[ TIP+Q] brak 1 biegu
[ TIP+Q] brak 1 biegu
Witam zakupiłem za odra audi a6 z uszkodzoną skrzynia tiptronic, auto na D próbuje ruszyć ale jest efekt slizgającego sprzęgła po chwili zmagać przechodzi w tryb awaryjny i wyświetla się błąd 00297, przejechałem w trybie awaryjnym 200 km zanim odkryłem że można zrobić myk i jak auto z górki rozpędzi się do 20km/h to 1 bieg wskakuje i już można jechać nie szarpie, nie przerywa biegi zmienia płynnie do momentu zatrzymania.Jeżeli wbije na tipie 1 przez prędkością 20km/h to również mogę ruszyć z jedynki, jak wbije na D automatycznie bieg wyskakuję... proszę o poradę bo powiedzieli mi że to koszt forward czy coś takiego ale wole się upewnić...dziekuję serdecznie za ewentualną pomoc.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Przerobiłem 3 krotnie kosz forward (rozlatywał się z powodu usterki działania płyty sterującej) i zawsze było tak, że traciłem w ogóle mozliwość jazdy do przodu. W każdym razie jak sie kosz rozlatuje to nie ma prawa jechać, jest to usterka mechaniczna uniemozliwiająca przekazanie napędu.biger pisze:koszt forward
Pytanie, czy może on ulegac jakimś innym uszkodzeniom, mniejszym, takim aby dało się jechać

Błąd 00297, to jak juz podał grzechu 031, dotyczy czujnika liczby obrotów skrzyni biegów G38 - brak sygnału.
Mozliwe przyczyny to : uszkodzony czujnik, uszkodzony przewód do czujnika (przerwa albo zwarcie z masa lub plusem), nieprawidłowy sygnał obrotów silnika lub sygnał wejściowy skrzyni biegów, nieprawidłowy poziom oleju, nieprawidlowy lub uszkodzony przekładnik momentu obrotowego, hamulce obracają sie z poślizgiem lub uszkodzony jest elektrozawór.
Części samochodowe online - Motostacja pl
-
- Forum Audi A6 / A7