Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP] błąd komunikacji

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
PawelPerycz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP] błąd komunikacji

Post autor: PawelPerycz » 28 kwie 2012, 16:27

witam posiadam Audi C5 silnik 2.4 rok 98 i a w nim skrzynia tiptronic z którą nie mogę się kompletnie skomunikować za pomocą vaga czy macie może jakieś pomysły czego to może być wina. Co należy poprawić żeby pojawiła się komunikacja. Dodatkowo dorzucę jeszcze temacik. Jednego wieczora na nie rozgrzanym silniku przejechał może 2 kilometry może 3. Zachciało mi się sprawdzania czy potrafi zapiszczeć kołami. Zatrzymałem auto wcisnąłem pedał gazu do podłogi. Auto nie zrzuciło biegu na 2 dopiero jak odpuściłem gaz, i wpadło w bardzo duże wibracje. Po zgaszeniu silnika wszystko wróciło do normy jednak wydaje mi się że czasami da się odczuć jakieś wibracje. Znacie może problem ??
Pozdrawiam

PawelPerycz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PawelPerycz » 29 kwie 2012, 09:40

najłatwiej będzie chyba jak przedstawię link do sprzętu. http://www.midparts.com.pl/pl/p/Interfe ... Skoda/2152 i dodam że bez problemu łączyłem się z innymi podzespołami takimi jak silnik czy klimatyzacja. a nie mogę połączyć się ze skrzynią biegów. I pytanie czy tiptronic posiada komputer jak multitronic ?? Który to podobno najczęściej jest problemem szarpania skrzyni. Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 29 kwie 2012, 10:57

PawelPerycz pisze:I pytanie czy tiptronic posiada komputer jak multitronic
Posiada, umieszczony jest pod nogami przedniego pasażera (pod wykladziną).
Części samochodowe online - Motostacja pl

PawelPerycz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PawelPerycz » 29 kwie 2012, 11:08

a czy komuś się zdarzyło że po naprawie owego komputera który prawdopodobnie nie łączy poprawiła się praca skrzyni. jak czytam o najczęstszych usterkach skrzyni to właśnie owy komputer oczywiście mowa tu o skrzyni multitronic. ?Nie wiem jak to się ma do tiptronic. Dodam że tiptronic pracuje bardzo dobrze u mnie. Jedynie pojawiły się szarpnięcia po wymianie oleju w skrzyni. wymieniłem na taki jaki podaje producent. Może powinienem był zmienić na jakiś gęstszy.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 29 kwie 2012, 11:19

PawelPerycz pisze:a czy komuś się zdarzyło że po naprawie owego komputera który prawdopodobnie nie łączy poprawiła się praca skrzyni. jak czytam o najczęstszych usterkach skrzyni to właśnie owy komputer oczywiście mowa tu o skrzyni multitronic. ?Nie wiem jak to się ma do tiptronic
No właśnie chyba ma się nijak :)

Multi to multi a tip to zupelnie cos innego <okok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

PawelPerycz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PawelPerycz » 29 kwie 2012, 11:35

ogólnie to wiem że to dwie różne skrzynie :] ale zawsze można dopatrywać się pewnych analogii no tak czy inaczej połączenia ze skrzynią brak. Wiec muszę coś podziałać w tym zakresie. Nie wiem czy to wina okablowania czy jakiejś kostki czy padniętego modułu jakiegoś tak jak to miałem w przypadku abs'u. Padał moduł i połączenia nie było. Padł całkowicie oddałem do regeneracji i wszystko jest w jak najlepszym porządku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja