Witam mam A6 C5 z manualną pięciobiegową skrzynią biegów i problem z nią jest taki że trzeba bardzo mocno odepchnąć od siebie dźwignie żeby udało się wrzucić wsteczny, co ciekawe żaden inny bieg w tym również 5 nie sprawiają żadnego problemu. Wsteczny nie zgrzyta przy wchodzeniu, nie wyskakuje i ogólnie jest ok, ja sobie radze z tym siłowo ale moja żona nie jest wstanie go wrzucić no może raz na 10 się jej uda.
Gdzieś mi się obiło o uszy stwierdzenie o wyregulowaniu lewarka ale nie mam pojęcia czy to może być przyczyną czy skrzynia jest na dobiciu i szukać nowej?
Jeśli regulacja to czy zwykły mechanik podoła czy tylko ASO?
[ MANUAL] Bardzo ciężko wchodzi wsteczny
-
- Forum Audi A6 / A7
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
dzięki serdeczne muszę przyznać że mnie uspokoiłeś trochę. Teraz nie dam rady ale na początku przyszłego tygodnia skoczę do mechanika na oględziny lewarka i poduszek więc się okaże;)
[ Dodano: 2014-04-30, 23:13 ]
Ok a więc na przyszłość może komuś się przydać, ponieważ znalazłem rozwiązanie problemu z ciężko wchodzącym wstecznym (może to być inny bieg) Okazało się że faktycznie winny był wybierak (lewarek) mianowicie bolec na który wchodzi jedno z cięgien które prowadzą do skrzyni biegów obluzował się w dźwigni wybieraka, przez to nie napierał wystarczająco mocno na cięgno wystarczyło dobić bolec do oporu i dla pewności go zaspawałem żeby nie wylazł w przyszłości. Dla wszystkich z podobnym problem polecam sprawdzić stan wybieraka i ewentualnie regulować
[ Dodano: 2014-04-30, 23:13 ]
Ok a więc na przyszłość może komuś się przydać, ponieważ znalazłem rozwiązanie problemu z ciężko wchodzącym wstecznym (może to być inny bieg) Okazało się że faktycznie winny był wybierak (lewarek) mianowicie bolec na który wchodzi jedno z cięgien które prowadzą do skrzyni biegów obluzował się w dźwigni wybieraka, przez to nie napierał wystarczająco mocno na cięgno wystarczyło dobić bolec do oporu i dla pewności go zaspawałem żeby nie wylazł w przyszłości. Dla wszystkich z podobnym problem polecam sprawdzić stan wybieraka i ewentualnie regulować

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Hej wiesz co wybierak to całkiem spoty element który łączy skrzynie z dźwignią zmiany biegów. Wygląda mniej więcej tak:
![Obrazek]()
ja miałem luz na którymś z tych drążków (nie ja to robiłem tylko mechanik) ale równie dobrze może wystarczy u ciebie wyregulować sam wybierak, tak szczerze to to właśnie kazałem zrobić mechanikowi a wtedy on zauważył luzy więc je usunął i po problemie cała impreza kosztowała mnie 30zł
ja miałem luz na którymś z tych drążków (nie ja to robiłem tylko mechanik) ale równie dobrze może wystarczy u ciebie wyregulować sam wybierak, tak szczerze to to właśnie kazałem zrobić mechanikowi a wtedy on zauważył luzy więc je usunął i po problemie cała impreza kosztowała mnie 30zł

-
- Forum Audi A6 / A7