przeczytałem już wszystkie tematy na różnych forach grupy Volkswagena o podobnych problemach, ale nigdzie nikt nie znalazł rozwiązania. Zdecydowałem się więc założyć nowy temat w tej sprawie... dobra, konkrety:
Skrzynia 6 biegów (AEK-Z) w połączeniu z 1.9AVF .
Jadę na 2 lub 3 biegu przy obrotrach 2000-2500. Jadę stałą prędkością. Nagłe(szybkie) dodanie gazu lub jego odpuszczenie powoduje, że auto najpierw zrobi "kangura" a dopiero potem przyspiesza/zwalnia w zależności od operacji gazem.
Przy redukcji z 4 na 3 też jest bujnięcie, ale już lżejsze. Przy jeździe np w korku na 1 biegu to samo. Jak wszyscy się toczą ok 10-20km/h i nagle zwolnią, to puszczenie gazu powoduje skok auta, lepiej wtedy wysprzęglić.
Poduszki pod silnikiem OK, poduszki pod skrzynią jeszcze był OK, ale wymieniłem na nowe. Przeguby sprawne wszystkie.
Podejrzewam:
1. Skrzynię biegów, np mechanizm różnicowy, tylko czy gdyby w nim były luzy, mogłyby dawać takie zjawisko?
2. Sprzęgło/koło dwumasowe, lecz innych żadnych objawów nie ma...
3. Podciśnienie? (jestem przed wymianą pompy vacum) tylko co ma piernik do wiatraka...
4. Zapowietrzone sprzęgło? Pedał chodzi jakby mozolnie(jak przy 20st. mrozie po nocy), ale sprzęgło bierze przed połową i biegi wchodzą płynnie.
Mam dwie takie same A6, w tej drugiej nic podobnego nie występuje. Np 2 bieg, 2000obr, gaz w podłogę i idzie... nie ma żadnego szarpnięcia. Tak samo w drugą stronę. Co o tym myślicie? Jestem skłonny przełożyć na próbę skrzynię, bo w A6 to akurat wygodna robota, tylko czy to ma sens? czy idę dobrym tropem?
[ Dodano: 2016-07-11, 23:01 ]
Na przyszłość, gdyby ktoś miał podobny problem... Trafnym z moich podejrzeń okazał się punkt 3.
Stara pompa vacum dawała max. -0,5bar. zakładam, że i ze stroną paliwową było już coś nie tak. Jeszcze jej nie rozebrałem, żeby sprawdzić co tam w środku słychać i widać, jak rozbiorę to dam znać. Po wymianie na inną, podciśnienie trzyma się równo na -0,9bar.
Zniknęły wszystkie problemy, szarpania, skakania... hamulce są teraz jak brzytwa. Taka pierdoła, a ile zamieszania potrafi narobić

Pozdrawiam.