Posiadam Audi A6 C5, Silnik 2.4 165KM, Rok 1997r.
Mam napęd Quattro oraz system EDS i ABS (kod wyposażenia: 1AH)
Po przeczytanie wielu postów doszedłem do wniosków:
1) Mam Quattro, EDS i ABS, a nie mam ESP i ASR.
2) Quattro działa cały czas i powoduje, że podczas jazdy po łukach/zakrętach Torsen przekazuje mniejszą siłę napędową na oś o mniejszej przyczepności.
3) EDS działa do 80km/h (bez Quattro do 40km/h) i powoduje wyłączenie działania mechanizmu różnicowego, wyhamowujący nadmiernie obracające się koło.
Każde auto ma mechanizm różnicowy potrzebny np. podczas jazdy po łuku bo wewnętrzne koło musi mieć mniejsze obroty niż zewnętrze. Ale gdy np. jedno koło znajdzie się na lodzie, a drugie na asfalcie to bez EDS nie ruszymy z miejsca, bo poruszy się tylko koło na lodzie, bo siła napędowa ma tendencje do wyszukiwania najmniejszego oporu.
4) ABS to system zapobiegający blokowaniu się kół podczas hamowania.
5) EDS i ABS można wyłączyć tylko przez wyjęcie bezpiecznika.
6) ESP to system wyhamowujący odpowiednie koło podczas wpadnięcia auta w poślizg, przez co system zapobiega np. zarzucaniu samochodu na ostrym zakręcie.
7) ASR powoduje, że podczas gdy koła ślizgają się w miejscu, system redukuje liczbę obrotów silnika dopasowując siłę napędu do nawierzchni.
8) ASR różni się tym o EDS, że redukuje obroty silnika, a EDS hamuje koła poprzez ABS.
9) Istnieją Audi mające Quattro nie mające elektronicznej blokady mechanizmu różnicowego EDS tylko mechaniczne blokada - są to stare modele Audi 80, 100 itp.
Bardzo proszę o potwierdzenie lub poprawienie moich wniosków. Jeśli moje wnioski są prawidłowe to proszę o odpowiedzi na poniższe pytania:
A) Podczas wchodzenia w zakręt 90' na drugim biegu, bardzo mocno zarzuca mi tył auta.
Dlaczego? Czy to przez to, że mam Quattro a nie mam ESP?
B) Co ciekawe jeśli dodam wtedy mocno gazu to auto łapie przyczepności i wychodzi z poślizgu

Tak ma być?
C) Nigdy jeszcze nie udało mi się ruszyć buksując/piszcząc kołami. Dlaczego? czy przez to, że mam za mało mocy czy przez EDS?
D) Łatwo wjeżdżam na oblodzoną górę. To zasługa Quattro? czy jednak zasługa EDS?
E) EDS i ASR to działają podobnie. Czy można mieć więc i EDS i ASR w jednym aucie?