A6 c5 2.8 manual wymiana skrzyni.
A6 c5 2.8 manual wymiana skrzyni.
Witam, w poniedziałek zamierzam wymienić skrzynie i mam pytanie. Jak wypiąć tylny wał? Odkręcić przegub i wyjdzie? Są jakieś szczególne rzeczy na które trzeba uważać przy wymianie skrzyni? Dodam że będę wymieniał pierwszy raz skrzynie ale z koleżką który już to robił.
- xpbit
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
ja bym proponował zdjąć przód wyciągnąć razem z silnikiem i na spokojnie sobie odkręcić bo tak to prze...bana sprawa tam podejść o ile w ogóle się da.
skrzynia siedzi na dwóch poduszkach wysprzęglik jest podłączony po lewej stronie a po prawej stronie te coś od zmiany biegów wyleciało mi z głowy jak to się nazywa
a przegub od wału normalnie śrubki się odkręca i pchnąć do tyłu i odejść powinien tak było w a4 b6 u mnie nie pamiętam już ale też raczej to samo.
przy okazji można sobie silnik umyć zobaczyć co tam nie gra albo coś no a i łatwiej nowa skrzynie zamontować i trafić nią na frez co w samochodzie raczej jest trochę trudne ja bym współczował komuś kto by skrzynie montował pod samochodem...
skrzynia siedzi na dwóch poduszkach wysprzęglik jest podłączony po lewej stronie a po prawej stronie te coś od zmiany biegów wyleciało mi z głowy jak to się nazywa

a przegub od wału normalnie śrubki się odkręca i pchnąć do tyłu i odejść powinien tak było w a4 b6 u mnie nie pamiętam już ale też raczej to samo.
przy okazji można sobie silnik umyć zobaczyć co tam nie gra albo coś no a i łatwiej nowa skrzynie zamontować i trafić nią na frez co w samochodzie raczej jest trochę trudne ja bym współczował komuś kto by skrzynie montował pod samochodem...
_________________________________ Audi Quattro______________________________
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jakyb
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
xpbit, Bez jaj. Za dużo chyba się naoglądałeś amerykańskich programów :P
Normalnie się zrzuca skrzynię, tylko potrzebny jest kanał lub podnośnik. Zdecydowanie lepiej zrzucić wydechy, rozpiąć kostki... niż cały silnik rozpinać, wykręcać chłodnicę, później bawić się z klimą, rozpinać cały osprzęt silnika... Masakra. To tak jakby do każdej wymiany sprzęgła wyjeżdżać z silnikiem :D
Normalnie się zrzuca skrzynię, tylko potrzebny jest kanał lub podnośnik. Zdecydowanie lepiej zrzucić wydechy, rozpiąć kostki... niż cały silnik rozpinać, wykręcać chłodnicę, później bawić się z klimą, rozpinać cały osprzęt silnika... Masakra. To tak jakby do każdej wymiany sprzęgła wyjeżdżać z silnikiem :D
- xpbit
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
u kumplaa w a4 b6 dłużej by zeszło z odkręceniem śrub z góry skrzyni niż wyciągnięciem silnikamrporpoise pisze:xpbit, Bez jaj. Za dużo chyba się naoglądałeś amerykańskich programów :P

mieliśmy silnik wyciągnięty na żurawiu a jeszcze trzeba było się nagimnastykować żeby na te frezy trafić a co dopiero pod samochodem tak się bawić

![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
chyba że w a6 jest więcej miejsca i faktycznie się da no to się zgodzę

_________________________________ Audi Quattro______________________________