Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

A6 c5 2.8 manual wymiana skrzyni.

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
pieter123
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6 c5 2.8 manual wymiana skrzyni.

Post autor: pieter123 » 09 kwie 2015, 21:49

Witam, w poniedziałek zamierzam wymienić skrzynie i mam pytanie. Jak wypiąć tylny wał? Odkręcić przegub i wyjdzie? Są jakieś szczególne rzeczy na które trzeba uważać przy wymianie skrzyni? Dodam że będę wymieniał pierwszy raz skrzynie ale z koleżką który już to robił.

Awatar użytkownika
xpbit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: xpbit » 09 kwie 2015, 23:13

ja bym proponował zdjąć przód wyciągnąć razem z silnikiem i na spokojnie sobie odkręcić bo tak to prze...bana sprawa tam podejść o ile w ogóle się da.

skrzynia siedzi na dwóch poduszkach wysprzęglik jest podłączony po lewej stronie a po prawej stronie te coś od zmiany biegów wyleciało mi z głowy jak to się nazywa <lol>

a przegub od wału normalnie śrubki się odkręca i pchnąć do tyłu i odejść powinien tak było w a4 b6 u mnie nie pamiętam już ale też raczej to samo.

przy okazji można sobie silnik umyć zobaczyć co tam nie gra albo coś no a i łatwiej nowa skrzynie zamontować i trafić nią na frez co w samochodzie raczej jest trochę trudne ja bym współczował komuś kto by skrzynie montował pod samochodem...
_________________________________ Audi Quattro______________________________

jakubczyk_7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jakyb
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: jakubczyk_7 » 12 kwie 2015, 20:02

Jezu gdzie z silnikiem wyjeżdżać????
Zdejmiesz normalnie wał , zdejmij wydechy, odepnij półośki i tyle. Odłącz wszystkie kostki bo kable pourywasz. Dacie rade bez problemu.

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 12 kwie 2015, 22:07

xpbit, Bez jaj. Za dużo chyba się naoglądałeś amerykańskich programów :P

Normalnie się zrzuca skrzynię, tylko potrzebny jest kanał lub podnośnik. Zdecydowanie lepiej zrzucić wydechy, rozpiąć kostki... niż cały silnik rozpinać, wykręcać chłodnicę, później bawić się z klimą, rozpinać cały osprzęt silnika... Masakra. To tak jakby do każdej wymiany sprzęgła wyjeżdżać z silnikiem :D

Awatar użytkownika
xpbit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic

Post autor: xpbit » 13 kwie 2015, 00:00

mrporpoise pisze:xpbit, Bez jaj. Za dużo chyba się naoglądałeś amerykańskich programów :P

Normalnie się zrzuca skrzynię, tylko potrzebny jest kanał lub podnośnik. Zdecydowanie lepiej zrzucić wydechy, rozpiąć kostki... niż cały silnik rozpinać, wykręcać chłodnicę, później bawić się z klimą, rozpinać cały osprzęt silnika... Masakra. To tak jakby do każdej wymiany sprzęgła wyjeżdżać z silnikiem :D
u kumplaa w a4 b6 dłużej by zeszło z odkręceniem śrub z góry skrzyni niż wyciągnięciem silnika <lol>

mieliśmy silnik wyciągnięty na żurawiu a jeszcze trzeba było się nagimnastykować żeby na te frezy trafić a co dopiero pod samochodem tak się bawić :p ja bym nie chciał :]

chyba że w a6 jest więcej miejsca i faktycznie się da no to się zgodzę <rotfl>
_________________________________ Audi Quattro______________________________

pieter123
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pieter123 » 17 kwie 2015, 19:10

Poradziliśmy sobie bez problemu. Dla chcącego nic trudnego dzięki wielkie za odpowiedzi! Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl