Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MANUAL] A6 C5 2.5 TDI AFB

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
vision
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ MANUAL] A6 C5 2.5 TDI AFB

Post autor: vision » 06 sty 2014, 12:09

Witam!!
Jestem tu nowy a wiec proszę o delikatne traktowanie...

posiadam od niedawna A6 a mianowicie mam problem z manualną skrzynią biegów!!

podczas ruszania czuć szarpanie ale to domyślam się ze sprzęgło i dwu-mas :(

Większy problem to słyszalny szum wycie a mianowicie podczas jazdy np. na 5 biegu gdy przyśpieszam lub puszcze nogę z gazu słychać dziwny nieprzyjemny dźwięk. Olej sprawdziłem jest stan dolałem może setkę nie więcej a więc brak był nie znaczny.
Nie widać też po skrzyni jakiej kol wiek ingerencji nie wygląda na rozbieraną no chyba ze ktoś złożył ja na nowych uszczelkach.
Koledzy błagam o rady!!
Zapomniałem chodzi o 6 biegową manualna skrzynie problem jest na 5 i 6 biegu a teraz zaczyna się na 4 biegu!

wedka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wedka » 06 sty 2014, 12:30

Miałem dokładnie to samo, oprócz wymiany sprzęgła i dwumasy, skończyło się na wymianie całej skrzyni i na Twoim miejscu również byłbym na to przygotowany. Jeździłem z takim stanem sporo czasu, aż pewnego razu usłyszałem jakiś metaliczny dźwięk, który utrzymywał się właściwie cały czas i trzeba było wymieniać skrzynię <zalamka>

vision
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vision » 06 sty 2014, 12:57

Czułem ze to skrzynia zastanawiam się nad regeneracją, z używanymi bywa rożnie !!

na jakiejś stronce wyczytałem ze problemem może być też złe ustawiony lub zużyty wybierak za chwile skocze na przejażdżkę i spróbuje ponaciągać lewarek na boki!! Będę pisał co się dzieje!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja