Witam. Tym razem problem mojego Tipa polega na tym że niedawno zmieniłem poduche silnika. Skrzynia ładnie zmieniała biegi. Od kilku dni zauważyłem, że skrzynia zaczęła szarpać na każdym biegu. Tzn szarpnięcie polega na tym że bardzo mocno czuć wbicie kolejnego biegu. Zazwyczaj tak jest przy mocniejszym wciśnięciu gazu. Gdy w momencie wbijania następnego biegu odpuszcze gaz, bieg wchodzi jak po maśle. Podczas redukcji nie czuć szarpnięć. Chyba że podczas jazdy na 5 wcisne mocniej gaz, skrzynia zredukuje na 4 to wtedy czuć szarpnięcie. Drugi problem polega na tym, że podczas redukowania do 3 redukcja przebiega dość dobrze, przy redukcji na 2 czuć takie puknięcie wyczuwalne w środku. Ogólnie skrzynia zazwyczaj redukuje gdy obroty są przy 1000 albo grubo poniżej.
Vag nie pokazuje żadnych błędów. Brak trybu awaryjnego. Normalnie przyśpiesza. Konwerter zapina się prawidłowo.
Olej zmieniał poprzedni właściciel i na dowód mi pokazał faktury. Myślicie że ubytek oleju? Może pokusić się o kolejną wymianę? A może jakieś inne pomysły?
Pozdrawiam