Problem pojawił się gdy chciałem wymienić tuleje w tylnej podporze (u mnie ma ona oznaczenie 8E0 599 287B/287D)
Tuleje, które obecnie w niej siedzą mają oznaczenie 8E0 599 257D a druga 8E0 599 257C. Obie są identyczne mimo, że jedna ma C, a druga D na końcu. Obie są także identyczne jak tuleja z przedniej podpory o numerach 4B3 599 381. Wszystkie trzy mają identyczny wygląd po obu stronach, te same średnice itd. itp. Natomiast tuleje, które zakupiłem mają numer 4B3 599 257A (na powyższym zdjęciu są to te luzem obok podpory), a poniżej ich druga strona:
Średnice mają takie same, szerokość wewnętrznej tulei, w którą wchodzi śruba też jest taka sama. Problem w tym, że te 257A mają z 8-10mm węższą zewnętrzną tuleję względem tych 257D/C oraz gniazda w podporze. Od płaskiej strony mają dodatkowy kołnierz oporowy, a z tej węższej strony kołnierz gumowy
Ogólnie weszłoby to i nawet pewnie jeździło bez zarzutu ale gdzie tkwi problem? Kupiłem niewłaściwe tuleje? Może mam niewłaściwą podporę bo ktoś kiedyś ją wymieniał jeszcze w Szwajcarii? Może most EUT 03099?
Jeszcze porównanie z boku: