[A6 C5] 1.8t Koło zamachowe
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MARIUSZ
- Rocznik: 2010
- Moje auto: Allroad C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
[A6 C5] 1.8t Koło zamachowe
Wziąłem się dzisiaj za wymianę pompy oleju i zacząłem odkręcać miskę oleju i odkręciłem 14 szt. śrub zostały jeszcze 2 szt. jednak są umiejscowione pod kołem zamachowym żeby je odkręcić trzeba obrócić kołem zamachowym i trafić w szczeliny które są wytłoczone na kole i dopiero wtedy będę mógł odkręcić te śruby i teraz moje pytanie jak obrócić kołem zamachowym ? Samochód ma już spuszczony olej i stoi na kobyłkach.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Santos
- Rocznik: 2000
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Paliwo: Benzyna
Cześć kolego nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale wydaje mi sie że wystarczy na koło pasowe od drugiej strony silnika zalożyc klucz pewnie cos kolo 24 tam gdzie koło pasowe i kręcic aż na kole zamachowym będziesz miał to co ci potrzeba.Tak mi sie wydaje że tak będzie najłatwiej.
Nigdy nie jeżdze szybciej niż widzę...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MARIUSZ
- Rocznik: 2010
- Moje auto: Allroad C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Paliwo: Diesel
Więc tak ,znalazłem sposób jak pokręcić kołem zamachowym i ustawić w odpowiednim położeniu ,jeśli tak jak w moim przypadku samochód ma spuszczony olej i stoi na kobyłkach należy wrzucić piąty bieg opuścić jedno koło na ziemię (podłogę) i pokręcić drugim , w ten sposób koło zamachowe kręci się i można je dokładnie ustawić w wybranej pozycji.Podziękowania za wszelkie pomysły kręcenie kołem pasowym nie wchodziło w rachubę -zbyt mało miejsca między kołem a wentylatorem.