Zabrałem się za wymianę silnika, mianowicie wyrzucam 2,5 tdi V6 i wrzucam 1,9 Tdi
Moja przygoda z 2,5 Tdi i jego mankamentami (powinienem napisać przez duże "M") zaczęła się ponad rok temu, część problemów, które jak dotąd udało się przejść z bólami opisałem również na tym forum.
Czara goryczy przepełniła się w momencie kiedy tip tronic odmówił posłuszeństwa, stanąłem przed dylematem: sprzedać auto, naprawić skrzynię, zmiana silnika i skrzyni.
Zabrałem się za wymianę, zakupiłem cały pojazd pochodzenia GB na dawcę i zaczęła się kolejna przygoda

Szczerze mówiąc mimo tych ciągłych kłopotów z jednostką 2,5 tdi v6 i bezustannego wietrzenia portfela nie mogę się doczekać kiedy w końcu znowu zasiądę za sterami.
Wyrzucam AFB z tiptronic a wrzucam AFN z 5biegów manualem, dawca niestety nie posiada w 100% wszystkich potrzebnych elementów...
Mam pytanie do fachowców
Czy jest różnica miedzy tymi motorami jeżeli chodzi o:
-Przedni pas i chłodnice (zauważyłem w 1,9 mniejszy intercooler z boku)
-instalacja elektryczna (w angliku jest stronami odwrócona)
- nie mam obudowy filtra powietrza z przepływką (czy sama obudowa zapasuje od 2,5)
- w pojeździe biorcy jest ASR a dawcy nie posiada, sterownik zostaje na swoim miejscu, czy w związku z tym będzie problem??
- czy moge wykorzystać katalizator z 2,5??
-co zrobić z przewodami od automatu

Z góry dziękuję za pomoc