Witam jestem Mimo wszystko szczęsliwym posiadaczem slicznego audi a6 2.5TDI. Pisałem juz wcześniej jakie koszty poniosłem za remonty itd, ale mniejsza o to postanowilem zostac wierny tej marce i zastanawiam sie w ciagu miesiaców kupic jakies 3.0 TDI
Czytałem i na google, tutaj o tym modelu ale jednak to nie wystarcza wydać kolo 100tys na auto a pozniej zalowac to nie jest takie chop na krowe. Kieruje do wszystkich pytanie i bedzie wdzieczny jesli uzyskam odpowiedz:P
Wasze opinie o a6 [c6] 3.0TDI Awaryjność (co kiedy jaki koszt napraw) "posłuszeństwo" komfort(chodz przypuszczam ze jest bardzo duzy)
Tak więc czekam na wasze opinie
Pozdrawiam- Patryk
[2.5 TDI 163ps 2002r.] Zmiana na c6?
-
- Forum Audi A6 / A7
- alukard
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi A6 Jacek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
zmora tego silnika sa napinacze lancuszka rozrzadu a nawet chyba 3 lancuszkow 
koszty niesamowite
zeby zrobic cos przy rozrzadzie trzeba wyciagac caly silnik z samochodu
teoretycznie taki rozrzad powinien wytrzymac pol miliona a w praktyce roznie to bywa
napewno ogladaj duzo samochodow dokladni wsluchuj sie w prace silnika zaraz zapaleniu i po gaszeniu
wtedy najbardziej slychac te napinacze

koszty niesamowite
zeby zrobic cos przy rozrzadzie trzeba wyciagac caly silnik z samochodu
teoretycznie taki rozrzad powinien wytrzymac pol miliona a w praktyce roznie to bywa
napewno ogladaj duzo samochodow dokladni wsluchuj sie w prace silnika zaraz zapaleniu i po gaszeniu
wtedy najbardziej slychac te napinacze
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam.
jestem użytkownikiem A6 C6 3.0 TDI z 2004 r. przebieg 173000.
Szanowni koledzy, nie róbcie problemów z napinaczy łańcuchów rozrządu. Ostatnio naprawiałem tę usterkę (charakterystyczny grzechot przy uruchamianiu na zimnym silniku), koszt naprawy ok. 2000 zł z częściami. Ważne , aby do tematu podszedł doświadczony mechanik, znający te motory.
Poza tym częsta usterką tych modeli jest przecieranie się przewodu elektrycznego hamulca ręcznego przy prawym zacisku tylnego hamulca (koszt naprawy we własnym zakresie - 30 zł). Od niedawna słyszę lekkie stuki w przekładni kierowniczej - koszt regeneracji - 450 zł, demontaż-montaż - 400 zł). Przy 140.000 wymieniłem z tyłu amortyzatory.
Od niedawna mam jeszcze mały problem z układem EGR (zapala się i gaśnie kontrolka na liczniku), ale za ok. 400 zł chyba uda się go rozwiązać.
Autem zrobiłem 83.000 km i poza powyższymi usterkami nic z samochodem się nie dzieje.
W środku żadnych stuków, trzszczeń deski rozdzielczej, auto według mojej oceny jest rewelacyjne szczególnie z silnikiem 3.0 i z przekładnią tiptronic. Polecam Ci ten model.
Jeśli dziś miałbym zmienić samochód, kupiłbym ten sam model.
Pozdrawiam Darek.
jestem użytkownikiem A6 C6 3.0 TDI z 2004 r. przebieg 173000.
Szanowni koledzy, nie róbcie problemów z napinaczy łańcuchów rozrządu. Ostatnio naprawiałem tę usterkę (charakterystyczny grzechot przy uruchamianiu na zimnym silniku), koszt naprawy ok. 2000 zł z częściami. Ważne , aby do tematu podszedł doświadczony mechanik, znający te motory.
Poza tym częsta usterką tych modeli jest przecieranie się przewodu elektrycznego hamulca ręcznego przy prawym zacisku tylnego hamulca (koszt naprawy we własnym zakresie - 30 zł). Od niedawna słyszę lekkie stuki w przekładni kierowniczej - koszt regeneracji - 450 zł, demontaż-montaż - 400 zł). Przy 140.000 wymieniłem z tyłu amortyzatory.
Od niedawna mam jeszcze mały problem z układem EGR (zapala się i gaśnie kontrolka na liczniku), ale za ok. 400 zł chyba uda się go rozwiązać.
Autem zrobiłem 83.000 km i poza powyższymi usterkami nic z samochodem się nie dzieje.
W środku żadnych stuków, trzszczeń deski rozdzielczej, auto według mojej oceny jest rewelacyjne szczególnie z silnikiem 3.0 i z przekładnią tiptronic. Polecam Ci ten model.
Jeśli dziś miałbym zmienić samochód, kupiłbym ten sam model.
Pozdrawiam Darek.
Witam Panów.
Odpowiedź w tym temacie umieściłem w poście a6-c6-30-tdi-jak-poznac-konczacy-sie-ro ... htm#145117
Pozdrawiam, Darek.
Odpowiedź w tym temacie umieściłem w poście a6-c6-30-tdi-jak-poznac-konczacy-sie-ro ... htm#145117
Pozdrawiam, Darek.