Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AKE 2.5 180 KM] Zerwany pasek rozrządu

Silniki wysokoprężne
tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 08 maja 2012, 08:25

To czysto teoretycznie masz prawo auto zabrać po naprawie nie płącąc :)
MOżesz to nawet zrobić z policją i mechanik musi oddać auto.
Warunkiem zapłaty na warsztacie jest wcześniejsza umowa o naprawe, jeżeli tego nie napisaliście to możesz tak zrobić.
Jedyne co zostaje to obawa czy w ryja nie dostaniesz od kolesia w ciemnej uliczce.

Awatar użytkownika
vax
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vax » 08 maja 2012, 08:47

Ja jednak jestem zdania, że w tym wypadku wogóle nie ma winy mechanika. Kółko musiało już być pękenięte a ta jedna śruba naprawde nie robi rożnicy jesli mówimy o chwilowym odpalniu auta na biegu jałowym (jak znam życie i bez tej śruby w góry i nad morze byś poleciał).

Taki przypadek to poprostu pech i tyle. Kółko musiało zostać uszkodzone wcześniej, może jakiś magik z przedłużką je przykręcał, uwalił śrube i uszkodził koło. To tylko gdybanie.

Gadaj z mechaniorem niech naprawia silnik, kup graty a jedynie niech daje rabat na robote i po krzyku.

P.S. Sądy odradzam, nie dość, że zszarpiesz nerwy to jeszcze ci krwiopijcy adwokaci wezmą od ciebie więcej niż audi warte.

PolKus.A6.2.5TDI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PolKus.A6.2.5TDI » 11 maja 2012, 06:36

Mam kolejne pytanie, a mianowicie i może kosztować naprawa głowic? I co powinno być teraz wymienione i sprawdzone???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ArKos72

Post autor: ArKos72 » 11 maja 2012, 16:25

Coprawda do benzyniaka, ale u mnie we wsi ceny się mniej więcej tak kształtują:
- planowanie 50-60
- wymiana uszczelniacza 10 za sztukę, ze swoim uszczelniaczem 5 za sztukę
- wymiana prowadnicy 40
- docieranie zaworu 10 za sztuke
- 1 cm spawu 10 zeta
- regeneracja szpilki kolektora 5 za sztuke

Ceny są orientacyjne i zależnie od rozmiaru robót można ponegocjować, nawet dość sporo. Robiłem jedną kompleksowo i z rachunku 850zł zeszli na 770.

U ciebie NA PEWNO planowanie, bo zgodnie ze sztuką zdjęta głowica powinna być splanowana przed kolejnym montażem na nowej uszczelce. Jeśli zgięty jest jakikolwiek zawór, to na 99% połamało prowadnicę czyli wymiana. Jak głowica już leży to warto powymieniać uszczelniacze - na pewno przez nie już nie będzie brał oleju przez dłuższy czas.
Do benzynowego v6 oplowskiego zrobienie obu głowic (plan, docieranie zaworów, wymiana uszczelniaczy,frezowanie gniazd i zaworów na 3 kąty, naprawa szpilek i kilka drobiazgów) wyszło mi 1300zł za obie ale głowice doprowadzone do stanu jak nowe.

blanwinder
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: blanwinder » 15 maja 2012, 20:54

Szkoda, że nie sprawdziliście szczelności głowic przed ich ściągnięciem .Możliwe że było wszystko szczelne <mysli>
blanwinder

PolKus.A6.2.5TDI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PolKus.A6.2.5TDI » 16 maja 2012, 17:00

Ja się nie znam na mechanice a mechanik chyba tego nie robił, podobno jutro będą głowice od regeneracji tylko jeden zawór był wymieniony.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja