Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AFN 1.9 110 KM] Zawór EGR Pytanie.

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
valdibdg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AFN 1.9 110 KM] Zawór EGR Pytanie.

Post autor: valdibdg » 21 lip 2013, 11:10

Witam. Mam pytanie.

Wczoraj gdy wróciłem z trasy ok 400km do domu gdy samochód był odpalony na biegu jałowym podczas delikatnego dodawania "gazu" zacząłem słyszeć takie delikatne stuknięcie prawie nie słyszalne. Gdy podniosłem maske poprosiłem brata żeby delikatnie dodawał "gazu" i zauważyłem że ten stuk delikatny dochodzi z tego grzybka zaworu EGR od którego odchodzi przewód podciśnienia. Widać że gdy dodaje gazu w tym grzybku coś się rusza tak jakby otwierało się i gdy obroty wracają do normalnych na biegu jałowym to coś się w tym grzybku zamyka i tez słychać takie delikatne stuknięcie. Przegoniłem wczoraj autko troszkę na trasie. Mam pytanie czy to coś poważnego czy to normalne?? Wcześniej nie słyszałem tego stuknięcia. Może wcześniej egr nie zamykał sie i nie otwierał?? Poproszę o odpowiedÂź czy mam coś z tym robić czy wszystko jest ok. Silnik afn 1.9 TDI 110 KM. Dziękuje wszystkim bardzo za pomoc.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2013, 13:50 przez valdibdg, łącznie zmieniany 2 razy.

Daniel1555
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Daniel1555 » 22 lip 2013, 20:55

Raczej nie ma się czym martwić ta gruszka (grzybek) otwiera zawór taki trzonek z stożkową płytką i on pewnie jak szybko się zamknie to uderza o gniazdo i słychać taki stuk
Audi A6 C5 2.5TDI
Audi A6 C5 4.2 ASG
Audi A4B6 1.9 tdi

valdibdg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

egr

Post autor: valdibdg » 01 lis 2013, 13:51

Witam.

Chciałbym odświeżyć ten temat. Nadal w tym zaworze egr coś mi cyka jak pisałem powyżej. Taki stuk gdy dodam gazu to w tym zaworku coś się otwiera i stuk gdy puszcze pedał gazu i silnik wraca na wolne obroty. czasami tez stuknie cos w nim na wolnych obrotach samo z siebie. Wiem ze stuka w tym miejscu gdzie do zaworka wchodzi przewód podcisnienia. Objaw jest ten sam jak opisany powyżej. Mam pytanie jaki jest objaw gdyby ten egr był uszkodzony?? Wyskoczy jakiś błąd?? Mogę go jakoś sprawdzić?? Czy ten stuk jest normalny??

Zauważyłem w nocy że przy dodawaniu gazu gwałtownie obroty między 3 a 4 tys w światłach auta jadącego za mną dużo dymu. Czy to egr ?? Spalanie jest w normie. Turbina była czyszczona kilka miesiecy temu bo była zamulona i do dzis jest ok.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja