Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ AFN 1.9 110 KM] Zapach paliwa w kabinie , wyciek

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
aG3nt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AFN 1.9 110 KM] Zapach paliwa w kabinie , wyciek

Post autor: aG3nt » 04 lis 2011, 12:14

Kochani Klubowicze !

Od około tygodnia lub dwóch zatrzymując sie autem np na swiatlach wyczuwam w kabinie zapach paliwa. Po otwarciu maski zauwazylem jakies wycieki, a takze zapach ropy z ich okolic. Wszystkie wskazniki w normie , paliwa nie ubywa w zauwazalny sposob. Komputer nic nie pokazuje. Dołączam fotke silnika, prosząc was , szanowni uzytkownicy c5tek i innych a6tek o POMOC :) Obrazek
Sapere Aude!

Awatar użytkownika
Mayhem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mayhem » 04 lis 2011, 12:27

* Musisz zlokalizować wyciek, wyczyść do czysta szmatką, rozgrzej traktora i sprawdzaj jeden wężyk po drugim czy gdzieś nie cieknie lub nie tryska paliwo, szczególnie okolice filtra paliwa, zrób jazdę próbną i sprawdź znowu.
* Możesz także rozłączyć wtyczkę która idzie od pompy do komputera ta co jest na zdjęciu i zobacz czy nie jest mokra w środku, miałem kilka takich przypadków bo widać że to właśnie w jej okolicy jest mokro (oczywiście na wyłączonym silniku i aq też możesz odłączyć)
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 12:33 przez Mayhem, łącznie zmieniany 1 raz.
CCCO AUDI A6 C5 1.9 TDI AFN 110 KM ;
* Climatronic, 4x Airbag, 2x heated and electric seats, Xenon lights *+ Alloys wheels 18" 225/40 *
+ tempomat
^ Szybkiego powrotu do zdrowia Robert ^ Fan F1

aG3nt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: aG3nt » 04 lis 2011, 12:42

Jesli to ta pompa to jaki ocentacyjny koszt naprawy ? czy 3ba wymieniac ? :( Zaraz ide wyczyscic te przewody wszystkie i sprawdze czy gdzies jednak z nich nie cieknie ... :P Dziekuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi Panowie
Sapere Aude!

Awatar użytkownika
Mayhem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mayhem » 04 lis 2011, 12:45

oli80, wydaje mi się że trochę za wysoko jest brudno jak na tłokorozdzielacz, tam ma prawie sucho ;) choć zdjęcie mogłoby być zrobione z innej strony, mało co widać
* Climatronic, 4x Airbag, 2x heated and electric seats, Xenon lights *+ Alloys wheels 18" 225/40 *
+ tempomat

aG3nt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: aG3nt » 04 lis 2011, 14:04

Prawdopodobnie udało mi się zlokalizowac wyciek. Kapie na dol z ktoregos z tych przewodow (tam gdzie one sa wszystkie obejma taka zlapane, dosc mocno to scisniete tam jest) :

Obrazek

jutro jade do kolegi ktory sie troszke lepiej orientuje w naprawach wszelkich wiec moze wypowiem sie szerzej, jednak juz teraz czekam na wasze propozycje :pp (wiem wiem lama jestem :D )

Gdyby to jednak byla pompa to pomimo dzielacych nas 70km hehe to wpadam do ciebie Oli80 :P
Sapere Aude!

aG3nt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: aG3nt » 05 lis 2011, 14:46

Jeden z przewodów okazal sie skorodowany ( nie w miejscui w ktorym zaznaczylem ale na prawo od tego i po prostu cieklo na to miejsce) , wymienilem i puki co jest ok :P dziekuje serdecznie Panom za pomoc :p
Sapere Aude!

Robson_zg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Robson_zg » 03 gru 2011, 22:58

oli80 pisze:ja robie za 130 ale większość warsztatów krzyczy 500 bo wymontowują i wysylaja do regeneracji.
u mnie też zauważyłem , ze mam wycieki ropy z pompy paliwowej , byłem na warsztacie i gość powiedział mi że koszt uszczelnienia pompy to 500 zł , chyba że wyciągne sam pompe , to 300 zł :|
srebrna strzała

Awatar użytkownika
Mayhem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mayhem » 03 gru 2011, 23:02

Robson_zg, sprawdź dokładnie gdzie masz wyciek. Ja wczoraj wymieniałem u siebie uszczelkę. ;)

Przeczytał cały topik http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=258443 , ja zaoszczędziłem 500 zł bo wyciek miałem tylko z śruby zabezpieczającej tej dużej między wyjściami (redukcjami) przewodów wtryskowych. Pompiarz upierał się, że nie ma możliwości wymiany żadnej uszczelki bez wyciągnięcia pompy, mówił że ją uszkodzimy i że nie ma szans i zachęcał do wymiany kompleksowej. Osobiście zadzwoniłem do niego po wymianie i powiedziałem że wymiana zajęła mi jakieś 2 godziny i trochę się zdziwił ;) . Jeśli nawet musiałbym wymieniać oring na tłokorozdzielaczu też bym to zrobił i zajęło by to może 45 minut dłużej na spokojnie.
Oring na tłokorozdzielaczu numer 51 - nie widzę żadnej filozofii postępując jak w linku wyżej każdy jest w stanie to zrobić.

Obrazek

Ceny podobne u mnie w okolicy- Kołobrzeg 250-350 zł za uszczelnienie całej pompy.
Wyciągniecie i założenie pompy z ustawieniem rozrządu i kątem wtrysku 150 zł.

W serwisie BOSCHA ale nie każdym dostaniesz zestaw uszczelek max 50 zł, ja kupiłem na allegro ori Boscha bo najbliższy serwis nie miał działu sprzedaży.
+ tempomat

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl