[ AVF 1.9 131 KM] Wysokie cisnienie sprezania
[ AVF 1.9 131 KM] Wysokie cisnienie sprezania
Witam.Moje autko zaczelo dymic na niebiesko wiec dokonalem dzis pomiaru sprezania niestety tylko na zimnym silniku I wcisniety pedal gazu do oporu.Na trzech cylindrach wyszla wartosc okolo 30 barow ale na ostatnim wartosc ta byla duzo wieksza praktycznie doszlo do konca skali na zegarze.Czy ktos z szacownych forumowiczow spotkal sie z takim przypadkiem?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Daniel
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Wlasnie jestesmy po pomiarze cisnienia na cieplym silniku .Na cylindrze pierwszym wartosc spadla lecz I tak jest powyzej normy ale za to na cylindrze trzecim gdzie na zimnym silniku wynik byl w normie teraz spadlo .Zaczynam powoli szalu dostawac.Niestety chyba bez sciagniecia glowicy sie ni obejdzie tylko nie wiem czy jest sens sie z tym bawic
Możliwe że pompowtrysk jest cały czas otwarty i leje ropę, skutek może być taki że nie przepala do końca i kopci na niebiesko, naleje na pierścienie, uszczelni je i z tego podwyższone ciśnienie, sprawdź czy nie przybyło Ci oleju w silniku.
No i ostrożnie z tym żeby Ci korbowodu nie pogięło, proponował bym wykręcić wszystkie świece, 1 osoba niech kręci silnikiem a 2 patrzy czy nie wyrzuci czegoś z tego nieprawidłowego cylindra.
Mogę się oczywiście mylić ale chyba warto podrzucić swój pomysł
No i ostrożnie z tym żeby Ci korbowodu nie pogięło, proponował bym wykręcić wszystkie świece, 1 osoba niech kręci silnikiem a 2 patrzy czy nie wyrzuci czegoś z tego nieprawidłowego cylindra.
Mogę się oczywiście mylić ale chyba warto podrzucić swój pomysł