Wymiana poduszki silnika 1.9tdi
Wymiana poduszki silnika 1.9tdi
Witam panowie.musze wymienic poduszke silnika w moim a4 b5 1.9 tdi 110km. Nigdy tego nie robilem i chcialbym trochę was o to podpytac co i jak.w c5 1.9 podejrzewam jest tak samo i moje pytanie to co musze i czy wogole musze jeszcze odkrecic lub poluzowac oprocz wymienianej poduchy i za co uniesc silnik? Moze ktos krok po kroku opisze jak ten zabieg ma wygladac i z gory dziekuje. Poduszka do wymiany to ta którą mamy po prawej stronie jak otworzymy maske.
-
- Forum Audi A6 / A7
Nigdy takiej operacji nie robiłem ale myślę że gdybym miał to zrobić to zrobiłbym to w taki sposób:
Wsunąłbym pod łapę silnika podnośnik i zacząłbym podnosić go do momentu aż silnik swoim ciężarem oprze się na lewarku. Wtedy odkręciłbym poduszkę i zobaczył ile mi brakuje aby swobodnie ją wyjąć po czym podnośnikiem podniósłbym silnik na tyle aby wyjąć poduszkę. No i oczywiście wszystko z głową aby nie podnieść za wysoko i nie uszkodzić pozostałych poduszek. Jeśli nie ma jak bezpośrednio podejść z podnośnikiem pod łapę silnika to można wspomóc się jakimiś kostkami z kauczuku czy coś w tym stylu. Po prostu cała sprawa polega na tym aby poduszkę na pewien czas zastąpić podnośnikiem.
Wsunąłbym pod łapę silnika podnośnik i zacząłbym podnosić go do momentu aż silnik swoim ciężarem oprze się na lewarku. Wtedy odkręciłbym poduszkę i zobaczył ile mi brakuje aby swobodnie ją wyjąć po czym podnośnikiem podniósłbym silnik na tyle aby wyjąć poduszkę. No i oczywiście wszystko z głową aby nie podnieść za wysoko i nie uszkodzić pozostałych poduszek. Jeśli nie ma jak bezpośrednio podejść z podnośnikiem pod łapę silnika to można wspomóc się jakimiś kostkami z kauczuku czy coś w tym stylu. Po prostu cała sprawa polega na tym aby poduszkę na pewien czas zastąpić podnośnikiem.
- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Najlepiej wymieniając poduchę popuścić śruby wszystkich poduszek, zarówno silnika jak i skrzyni. Silnik podnosisz do góry podkładając drewienko pod miskę olejową - nie ma się czego bać, nic się nie stanie. Po włożeniu poduszki skręcasz poduchy tak by można było jeszcze nimi regulować. Łapiesz za silnik i ruszasz nim na boki/przód/tył tak by poduchy się odpowiednio ułożyły. Sprawdź też jak wygląda odbój przedni.
- jankes1878
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel