Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[AFN 1,9 110 KM] Wymiana intercoolera, wtrysków, turbiny.

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Greegorr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[AFN 1,9 110 KM] Wymiana intercoolera, wtrysków, turbiny.

Post autor: Greegorr » 26 mar 2017, 18:39

Witam. Jest to jeden z moich pierwszych tematów na forum więc z góry przepraszam jeśli w złym miejscu.

Zacznę od początku.

Posiadam Audi A6 C5 1.9 TDI 110 km.
Wiem, że silnik mam zdrowy i dlatego około roku temu zostało zrobione na około 140 km.

Chciałbym wejść na troszkę wyższy poziom zmian i coś tam powymieniać. Szukałem na forum ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytania w jednym wątku co myślę może przydać się także innym.

Wiem, że do wymiany mam intercooler ponieważ coś złego z moim się dzieje.
Czy taki: http://allegro.pl/intercooler-audi-a4-b ... 28305.html lub taki http://allegro.pl/intercooler-audi-a6-b ... 91837.html wystarczą? Jaka jest różnica między nimi? A może macie inne sprawdzone propozycje. A może coś po modzić i założyć ten z 2.5? Jeśli tak to co będzie mi potrzebne?

Drugą rzeczą o której wiem to wtryski. Mam do sprawdzenia/wymiany. Tutaj w ogóle jestem zielony i nie wiem co wybrać. Jakieś konkretne polecacie?

Po trzecie czy wymieniać turbinę na wydajniejszą? Jeśli tak to jaka podejdzie aby było w miarę mało ingerencji w mocowania.

Nie chcę wyżyłować tego silnika i rozgrzewać do czerwoności tylko zależy mi na jeszcze troszkę lepszych osiągach i na tym żeby był żywszy :)

batmans8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: batmans8 » 29 mar 2017, 22:33

Miałem kiedyś taką maszynkę ,poszukaj intercoolera z RS6 C5 który ma wanny czy jak to się nazywa może po prostu boki nie z plastiku tylko z aluminium to dodatkowa powierzchnia chłodzenia powietrza i nie musisz rzeźbić z coolerem z 2.5. Końcówki wtryskiwaczy raczej zawsze Boscha używałem, nie wiem czy większe wydajnościowo jest sens zakładać bo jeszcze ktoś musi napisać do tego program ,teraz jak kość trzeba wlutować to się nikomu nie chce...
Co do turbiny ja robiłem hybrydę z większym kołem kompresji w Turbo Tech Poznań. Moja trzecia tego typu turbina i mogę śmiało polecić ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja