[A6 C5] Wykrecenie alternatora w 2.5 Tdi i Wymiana szczotek
[A6 C5] Wykrecenie alternatora w 2.5 Tdi i Wymiana szczotek
Witam. Podczas jazdy zaczęła mi się palić kontrolka od ładowania a Voltomierz wskazuje 12V. Stało się to nagle bez wcześniejszych oznak. kontrolka gaśnie przy 4tys obrotów. w wyniku tego aku sie rozładował i samochód nie chce zapalać. No i moje pytanie dotyczy wyciągnięcia alternatora. na co zwrócić uwagę i jak najłatwiej go wyciągnąć żeby sprawdzić szczotki itd.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witajcie
Kupiłem alternator na allegro do A6 nowszy model ze sprzęgłem
Po wymontowaniu starego okaząło się, że koło pasowe jest większe od nowego.
Pasek który niedawno wymieniałem jest za długi . W sklepie dobrali mi krótszy pasek.
Czy taka przeróbka jest możliwa czy nie zakłóci to pracy alternatora, bo przy mniejszym kole wirnik będzie się szybciej kręcił .
pozdrawiam Zbyszek
Kupiłem alternator na allegro do A6 nowszy model ze sprzęgłem
Po wymontowaniu starego okaząło się, że koło pasowe jest większe od nowego.
Pasek który niedawno wymieniałem jest za długi . W sklepie dobrali mi krótszy pasek.
Czy taka przeróbka jest możliwa czy nie zakłóci to pracy alternatora, bo przy mniejszym kole wirnik będzie się szybciej kręcił .
pozdrawiam Zbyszek
Witam jestem po wymianie alternatora w moim A6, wcale to nie jest takie trudne jak niektórzy straszą.Bardzo pomocny był dla mnie filmik na youtube. Wpisałem alternator A6 i wyskoczył piękny film instruktażowy gdzie i co trzeba zrobić aby się do tego zabrać. Polecam w 100%. A wyjęcie alternatora to Pan Pikuś

Możesz skazać który to filmik bo ja nie moge nic konkretnego wyszperać.ÂŚwieci mi kontrolka ładowania i musze go wymontowaćbodzio_pl pisze:Witam jestem po wymianie alternatora w moim A6, wcale to nie jest takie trudne jak niektórzy straszą.Bardzo pomocny był dla mnie filmik na youtube. Wpisałem alternator A6 i wyskoczył piękny film instruktażowy gdzie i co trzeba zrobić aby się do tego zabrać. Polecam w 100%. A wyjęcie alternatora to Pan Pikuś![]()

Panowie a regulator napięcia jest w alternatorze

- Wyrwiząb
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radosław
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0T CREH 340KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Z tego co ja wiem, to regulator i szczotki są jak rodzeństwo Syjamskieartmati pisze:Możesz skazać który to filmik bo ja nie moge nic konkretnego wyszperać.ÂŚwieci mi kontrolka ładowania i musze go wymontowaćbodzio_pl pisze:Witam jestem po wymianie alternatora w moim A6, wcale to nie jest takie trudne jak niektórzy straszą.Bardzo pomocny był dla mnie filmik na youtube. Wpisałem alternator A6 i wyskoczył piękny film instruktażowy gdzie i co trzeba zrobić aby się do tego zabrać. Polecam w 100%. A wyjęcie alternatora to Pan Pikuś![]()
sprawdziłem miernikiem do aku nie dochodzi ładowanie pokazuje mi 11V czyli napięcie akumulatora bo przy złączonym silniku napięcie się nie zwiększa.
Panowie a regulator napięcia jest w alternatorze
Coś takiego chyba:
http://allegro.pl/regulator-napiecia-ib ... 65081.html
Witam
Po rozebraniu alternatora okazało sie że został spalony wirnik
Po wymianie wirnika (koszt 160zł) alternator ładuje bardzo dobrze
,bez konieczności wymiany regulatora który okazał się dobry.
Pozdrawiam
Po rozebraniu alternatora okazało sie że został spalony wirnik

Po wymianie wirnika (koszt 160zł) alternator ładuje bardzo dobrze

Pozdrawiam
Telewizja cyfrowa DVB-T w Rover 75
http://www.youtube.com/watch?v=pX_g2EhXfis
http://www.youtube.com/watch?v=pX_g2EhXfis