Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6C5] wyciek paliwa

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
woyak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6C5] wyciek paliwa

Post autor: woyak » 06 sie 2010, 16:19

Witam,
mam problem jest nim wyciek ropki w mojej a6c5 ostatnio zauważyłem że kapie z tyłu z prawej strony więc wjechałem na kanał i pod osłoną (która cała była mokra) znalazłem coś takiego (patrz zdjęcie) moje pytania brzmią:
1. Jak fachowo się to nazywa (to jakiś rozdzielnik?)
2. Czy dam radę sam to wymienić? (jestem laikiem)
3. Jeśli muszę na warsztat to ile powinni mnie skasować?
4. Ta metalowa rurka jest przerdzewiała kupuje się ja osobno czy tworzy ona całość z ta "kostką"?
5. Dlaczego zardzewiała skoro ropa jest tłusta i powinna ja konserwować czy ropka którą tankuję jest chrzczona? Tankuje tylko na jednej stacji

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź . Z góry dzięki!
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 sie 2010, 22:15 przez woyak, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Mizioł
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mizioł » 06 sie 2010, 16:32

Rurka mogła sobie zardzewieć bo jest podatna na działanie wody itp ogólnie wilgoci a to ze płynie przez nią ropa to raczej nie ma znaczenia,a z tego zdjęcia nie da sie chyba ocenić jednoznacznie gdzie masz wyciek a wyglada jak by był z tego pordzewiałego węza.Pozdr
Ostatnio zmieniony 19 maja 2021, 21:57 przez Mizioł, łącznie zmieniany 1 raz.

woyak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: woyak » 06 sie 2010, 17:14

Tez mi się tak wydaje niestety plam jest sporo wiec jednoznacznie stwierdzić nie mogę pytanie tylko dlaczego są plamy przecież zgodnie z grawitacją wszystko powinno kapać w dół a plamy są powyżej a nawet obok co tam sie znajduję?
KRÓL LEWEGO PASA !!!

kumangt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: kumangt » 06 sie 2010, 18:56

pewnie na tym scisku ja bym sprobowal sciagnac ta opaske bo pewnie jest zaciskana i dac taka skrecana moze to by pomoglo
100 tyś km bezawaryjnie. Teraz niestety często nie odpala silnik 2.5TDI A6 C5.

woyak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: woyak » 06 sie 2010, 19:11

no tak ale to tylko z jednej strony z drugiej rurka wchodzi w ten "rozdzielacz" chciałbym wymienic to wszystko jak sie to nazywa? i co jest powyżej czy tam też może gromadzić się ropa?
KRÓL LEWEGO PASA !!!

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: Motostacja pl » 06 sie 2010, 19:53

woyak, ta kostka która pokazałeś na zdjęciu to nie jest zaden rozdzielacz tylko zamocowanie przewodów do podłogi. Wygląda, że cieknie z przewodu lub polączenia (opaski).
Ustalanie dlaczego rurka skorodowała niespecjalnie już teraz coś Ci da. Jeżeli faktycznie jest przerdzewiała to nalezy ja wymienić i tyle <ok> .

Nie zapowietrza Ci sie układ paliwowy ? bo to byłoby logiczne :roll:
Części samochodowe online - Motostacja pl

woyak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: woyak » 06 sie 2010, 20:20

Dzięki za naswietlenie sprawy oczywiscie wymienie tylko musze wiedziec ile powinni mnie skasowac nie chce przepłacać :mrgreen: i dlaczego obok też sa plamy? czy to nie dziwne?
a układ mi sie nie zapowietrza- na szczescie

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 06 sie 2010, 21:01

woyak, plamy są obok, bo ropa jest hmmm zasysana przez brud, piach znajdujący się na podwoziu. A druga plama jest może z wiatrem w czasie jazdy.
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

woyak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: woyak » 06 sie 2010, 22:20

No dobra mówisz ze ropa jest zasysana przez bród ale dodałem do pierwszego posta drugie zdjęcie na którym widać troche więcej i to mi wygląda na drugi wyciek spod jakiegoś korka? tak to wyglada no chyba ze już jestem przewrażliwiony ;-)
KRÓL LEWEGO PASA !!!

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 07 sie 2010, 08:29

Trudno powiedzieć tak ze zdjęcia :-/
Bez pół litra nie rozbierzesz jak to mówią starsi Polacy <ok> :-P
Musisz się do tego dobrać , odkręcić co nieco i wtedy zobaczysz skąd leci. Jedyna rada.
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

smurf
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: smurf » 07 sie 2010, 10:23

Miałem ten sam problem niedawno, leciała mi ropka praktycznie z tego samego miejsca. Ja wymieniłem rurke na całej długości, trzeba wymątowac ją z tych gumowych mocowań.
Można ją wyciągnąc, rurka idzie do zbiornika paliwa. w bagażniku trzeba zdjąć tapicerkę podłogi, ukaże Ci się taka pokrywka, odkręcasz ją i do pompki paliwa dochodzą dwie rurki (zasilanie paliwem i powrót), nie pamietam juz czy gumowe w tym miejscu czy takie które pokazałeś. Jak poluzujesz już te mocowania gumowe to niech ktoś porusza rurką którą trzeba wymienic to bedziesz wiedział która to na pompie. demontujesz i wymieniasz albo na nową dokładnie identycznie ją zaginając, albo jesli masz gdzies kawałek takiej rurki obcinasz w miejscu gdzie jest skorodowana, docinasz odpowiednią długość tego kawałka rurki i napawasz.
Jest troszeczke z tym roboty ale to raczej związanej z rozbieraniem tapicery gabażnika niz z ta rurka. Dodam ze ja mam avanta. Pozdrawiam
"Na tym właśnie polega piękno życia, że jestem autorem sytuacji nie do przebicia..."
Audi A6 Avant 2.5 TDi
Probe 2.5 v6

woyak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: woyak » 07 sie 2010, 16:25

Wielkie dzięki smurf dzisiaj z tym powalcze i dam znać co i jak narazie muszę się zaopatrzyć w niezbędny sprzęt o którym wspominał Robson73 :mrgreen:

[ Dodano: 2010-08-19, 19:07 ]
nie obyło się bez wizyty w serwisie. Przewód faktycznie jest długi i prowadzi az do pompy nie ma jednak potrzeby wymiany całego przewodu gdyż jest on podzielny w połowie (kupic też można zarówno w części jak i całości) koszt połowy przewodu w aso 130 zł + wymiana 50zł. Sorki że tak długo nic nie pisałem ale właśnie sie ożeniłem i nie miałem kiedy (teraz mam dwie niunie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )
KRÓL LEWEGO PASA !!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl