[ A6 C5 2.5 Tdi] SWAP silnika z 2.5TDI na 1.9TDI
[ A6 C5 2.5 Tdi] SWAP silnika z 2.5TDI na 1.9TDI
Witam
Dostałem może i ciekawą propozycję zamiany auta na własnie Audi A6 z silnikiem 2.5TDI a słyszałem że jest to kłopotliwy silnik,drogi w utrzymaniu i jeszcze na dodatek dużo pali.Nasuwa mi się takie pytanie czy jest możliwośc i czy się opłaca zrobić swapa z 2.5TDI na 1.9TDI?czy trzeba coś jeszcze wymieniać prócz tego silnika czy w tym przypadku wystarczy tylko silnik?Oraz ile by kosztowała taka operacja przy założeniu że sprzedał bym silnik 2.5TDI?
Pozdrawiam
Dostałem może i ciekawą propozycję zamiany auta na własnie Audi A6 z silnikiem 2.5TDI a słyszałem że jest to kłopotliwy silnik,drogi w utrzymaniu i jeszcze na dodatek dużo pali.Nasuwa mi się takie pytanie czy jest możliwośc i czy się opłaca zrobić swapa z 2.5TDI na 1.9TDI?czy trzeba coś jeszcze wymieniać prócz tego silnika czy w tym przypadku wystarczy tylko silnik?Oraz ile by kosztowała taka operacja przy założeniu że sprzedał bym silnik 2.5TDI?
Pozdrawiam
- krzycho0110
- Forum Audi A6 / A7
Re: SWAP silnika z 2.5TDI na 1.9TDI
Dobra rada Nie KombinujReVtDI pisze:Witam
Pozdrawiam

2.5 to bardzo dobry silnik do tej budy ,jak ma jakies niedomagania to zrób/napraw i ciesz si jazdą ,a jak nie masz na paliwo czy części zamienne to proponuje zmianę auta które ogarniasz finansowo, nie zrozum mnie źle ,ale szkoda żebyś drutował ,potem sprzedał w okazyjnej cenie ,a następny właściciel przeklnie ten dzien w którym go od Ciebie zakupił ..
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Autor nie zadał pytanie co o tym myślicie tylko o fakty techniczne. Więc swoje przemyślenia wypisujcie gdzie indziej a nie na forum technicznym ( później człowiek czyta a tam 2 strony o poglądach 5 postów fachowych).
Do autora jeśli jest to manual to jest to nawet fajna opcją. Przypadku automatu niestety praktycznie to jest nie wykonalne ( musisz zmieniać z skrzynia )
W przypadku manualna musisz zmienić wszystko czyli silnik, komputer, osprzęt, sanki, amortyzatory. Najlepiej mieć na podkładkę drugie auto bo inaczej duzo wydasz z każdy plastik itp.
Pas przedni jak pokombinujesz z rurami do IC może zostać . Ogólnie nie za tania zabawa. Mam gościa na Lubelszczyźnie co robi cos takiego za 6 tys zł i oddaje ci silnik, nawet papiery załatwia. Realnie jesli silnik w dobrym stanie wezmiesz 2-2,5 tys zł ale to stan musi byc b.dobry.
Do autora jeśli jest to manual to jest to nawet fajna opcją. Przypadku automatu niestety praktycznie to jest nie wykonalne ( musisz zmieniać z skrzynia )
W przypadku manualna musisz zmienić wszystko czyli silnik, komputer, osprzęt, sanki, amortyzatory. Najlepiej mieć na podkładkę drugie auto bo inaczej duzo wydasz z każdy plastik itp.
Pas przedni jak pokombinujesz z rurami do IC może zostać . Ogólnie nie za tania zabawa. Mam gościa na Lubelszczyźnie co robi cos takiego za 6 tys zł i oddaje ci silnik, nawet papiery załatwia. Realnie jesli silnik w dobrym stanie wezmiesz 2-2,5 tys zł ale to stan musi byc b.dobry.
-
- Forum Audi A6 / A7
Wszystkich gdybaczy czy warto zmieniać silnik na 1.9 TDI zapraszam na jakieś forum filozoficzne. Jestem świeżo po swapie, który zrobiłem osobiście. Może kultura pracy gorsza, ale napewno spalanie mniejsze, dynamika też bardzo dobra. Najważniejsze, że koszt swapu napewno jest mniejszy niż doprowadzenie zaniedbanego 2.5 TDI do porządku. Skrzynia 6 gang od 2.5 bez problemu podejdzie do 1.9(bez żadnych podkładek, nie wiem kto to wymyslił, chyba kolejny filozof), wózek też zostaje, sprzęgło od 1.9 musi byc, no i pozatym trzeba mieć cały silnik, chłodnice i wszystkie węże z 1.9(wspomagania, klimy, wody, powietrza), pas da się przerobic, instalacje i sterownik silnika. Najlepiej kupic za grosze Passata uderzonego w tył lub w bok i macie wszystko:) Jak któś czegoś nie wie to pisasć, służę pomocą.
- mnichu
- Forum Audi A6 / A7
Jak nie jesteś w posiadaniu wystarczającej wiedzy... to nie pisz bo instnieją filozofowie bardziej obeznani od Ciebie.Rzeski_STG pisze:bez żadnych podkładek, nie wiem kto to wymyslił, chyba kolejny filozof
To że u Ciebie jest bez "podkładki" to nie znaczy że tak się da wszędzie.
Passat 3BG 1.9 TDI 205KM / 467NM
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna
Kiedyś w swoim 2.5tdi chciałem robić swapa na 1.9, poczytałem sporo na ten temat i doszedłem do wniosku że to durny pomysł. Jeszcze żebym miał czasu a czasu żeby się grzebać, to może na zimowe wieczory byłoby co robić... Ale tak jak ktoś wyżej napisał, swap w warsztacie to koszt koło 6tys zł (zależy gdzie się robi, bo dobre warsztaty w mojej okolicy biorą z częściami koło 7500zł, a u kogoś kto partaczy a mało bierze takich zabiegów się nie wykonuje). A więc przeliczmy.... Mamy a6 2.5tdi wart jakieś 10tyś. Wkładając w niego kolejne 6-7, cena dorasta do powiedzmy w przyzwoitym stanie 1.9tdi a6. Więc po co kombinować ? Gra nie warta świeczki. A jeśli jednak mimo wszystko ktoś uważa że warta, to kto by chciał potem kupić składaka ? No chyba że będzie to taki cukiereczek i igła a kupujący będzie ślepy i nie zobaczy co kupuje... Odnośnie sprzedaży silnika.... Kto niby go kupi i po co, skoro sprzedawać będziesz zarżniętego trupa (inaczej byś nie robił swapa).
-
- Forum Audi A6 / A7
Jeśli ktoś nie jest w stanie zrobić tego samemu to się nie opłaca, pewno sama robocizna wyjdzie 1500-2000zł, bo ja też taniej bym się tego nie podjął. Za około 3000-3500zł kupujemy rozbitego Passata 1.9, bierzemy wszystko z pod maski a resztę sprzedajemy na części i Passat się zwraca, a audi z silnikiem 1.9 staje się droższe o 5 tyś, bo nie ma co się okłamywać że A6 2.5 TDI można już kupić za 5-6 tyś, a pozatym nikt tego nie kupuje bo zna opinie o tym silniku. A6 1.9 zawsze sprzedasz, nawet po przekładce i nikt nie będzie wydziwiał, bo ludzie się za nim zabijają.