[A6 C5] silnik pracuje głośno
[A6 C5] silnik pracuje głośno
Witam,
Przeszukałem forum i znalazłem podobny problem z pompą, ale nie z hałasującym silnikiem po wymianie i pompy i rozrządu. Pompa wody poszła nagle (wyciek płynu), więc mechanik i wymiana pompy i rozrządu, teraz silnik pracuje dużo głośniej, nie jest to klekotanie ale miarowe stukanie. Mam 2002 model auta V6 2,5l TDi...Auto ma przejechane jakies 360000 ale do tej pory chodziło cichutko, wręcz był to szum
Poradźcie coś proszę.
nazywaj poprawnie tematy i stosuj tagi
Przeszukałem forum i znalazłem podobny problem z pompą, ale nie z hałasującym silnikiem po wymianie i pompy i rozrządu. Pompa wody poszła nagle (wyciek płynu), więc mechanik i wymiana pompy i rozrządu, teraz silnik pracuje dużo głośniej, nie jest to klekotanie ale miarowe stukanie. Mam 2002 model auta V6 2,5l TDi...Auto ma przejechane jakies 360000 ale do tej pory chodziło cichutko, wręcz był to szum
Poradźcie coś proszę.
nazywaj poprawnie tematy i stosuj tagi
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2008, 22:29 przez blackA6, łącznie zmieniany 1 raz.
still ridin'
- paw1972
- Forum Audi A6 / A7
Re: po wymianie pompy wody i rozrządu silnik pracuje głośno
Witam.blackA6 pisze:Witam,
Poradźcie coś proszę.
A jakie są jeszcze inne objawy po za głośniejszą pracą ? Podejrzewam, że nie posiadasz VAG-a aby się zlogować. Ja wysłałbym Ciebie jak najszybciej do Serwisu VW Audi, aby sprawdzili tobie ustawienie początku wtrysku oraz czy rozrząd został prawidłowo ustawiony(słowo mechanik w połączeniu z 2.5 TDI działa na mnie jak woda święcona na moce nieczyste

ps. choć i nie wszyscy serwisanci z ASO znają się na rzeczy, a więc zaryzykuj lub zapytaj się a może któryś z kolegów mieszka niedaleko i może ciebie zVAGować
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2008, 21:06 przez paw1972, łącznie zmieniany 1 raz.
2.5 TDI AYM 2002
- paw1972
- Forum Audi A6 / A7
Większość tzw. mechaników, którzy zabierają się za tak bardzo skomplikowaną sprawę jak robienie rozrządu w 2.5 TDI nie wiele ma o tym pojęcia, a skoro robią inne silniki to wydaje im się, że również i ten potrafią. A jest to jeden - jeśli nie najbardziej - z najtrudniejszych motorów , bo wymaga specjalnej wiedzy i też dużo doświadczenia.blackA6 pisze:Ten VAG to komputer rozumiem? Pewnie nie podpiął, ale Audiczka straciła wiele na jakości pracy silnika, może mi się wydaje ale jakoś ciężko chodzi, jakby ją coś hamowało (ale to może psycha mi siada...
Nie będę się dalej rozwodził w tym temacie bo tobie to już nie pomoże, ale z tego co "słychać" to początek wtrysku jest nie ustawiony, został przestawiony bo nie było blokad, a nie było bo pewnie nigdy o tym nie słyszał. Po prawidłowo zrobionym rozrządzie (G80 wzorcowo ustawione) silniczek powinien pracować cichutko.
2.5 TDI AYM 2002
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
blackA6, jakbyś znalazł kogoś kumatego, to chętnie tez się skonsultuję, mam podobne zastrzezenia co do mojego AKE po wymianie wałków rozrządu+wszystkich pozostałych klamotów.
Wg moich doswiadczeń to w Poznaniu pod tym względem jest pustynia (żeby znależć mechanika znającego się na 2,5 TDI :evil: ).
Ewentualnie chetnie z Toba skonsultuję, czy mamy ten sam rodzaj dźwięku
Jakbyś był chetny to daj znać na priv
Wg moich doswiadczeń to w Poznaniu pod tym względem jest pustynia (żeby znależć mechanika znającego się na 2,5 TDI :evil: ).
Ewentualnie chetnie z Toba skonsultuję, czy mamy ten sam rodzaj dźwięku

Jakbyś był chetny to daj znać na priv
Części samochodowe online - Motostacja pl
- paw1972
- Forum Audi A6 / A7
Kolego spokojnie. Ustawienie początku wtrysku jest procedurą związaną z wymianą rozrządu. Jeżeli jakiś Goguś bierze się za to i właśnie spartolił to powinien się martwić (znaleść kolegę, który się na tym zna i ustawi, lub zabrać auto (z właścicielem) do ASO i na swój kosz to zrobić. Ale to teoria, bo znamy naszą Polską rzeczywistość. Jedno co powinieneś zrobić, to stawić się u mechanika i powiedzieć mu, że po jego wymianie jest żle. Oczywiście najczęściej kończy się zapewnieneim, że wszystko jest dobrze, ale to tylko moje gdybanie. Nie wiem ile kosztuje ustawienie w ASO, ale i tak musisz zrobić diagnostykę, a wtedy fachowiec będzie wiedział co jest nie tak. Na razie mamy jakieś 99,999 % pewności a to za małoblackA6 pisze:a jakiś orientacyjny koszt?? za wymianę pompy i rozrządu z częściami zapłaciłem 1830 zł

Masz linka i poczytaj sobie na czym to z grubsza polega i nie radzę się do tego zbliżać samemu

http://meszrum.neostrada.pl/2.5TDI.pdf
Po prostu jutro zadzwoń do:
a. mechanika
b. serwisu Audi, VW, zapytaj w Skodzie jak masz blisko (wspomnij tylko, że po wymianie rozrządu nie chodzi jak trzeba - oni już będą wiedzieć co robić)
I na koniec. Cena jaką podałeś jest przerażająca. Po pierwsze na 90 % rozrząd masz zrobiony w niepełnym zakresie, a po drugie masz go na zamiennikach. A więc zakoduj sobie, że jak dotrwasz do następnej wymiany to niech ona nastąpi najpóźniej za 60 tys. km. Same części do pełnego zakresu wymiany rozrządu (oryginalne, bo ten motor innych na dłuższą metę nie toleruje) to koszt pomiędzy 3000 - 4000 zł. Nie mówię o ASO, choć i to też możliwe. Oczywiście nie masz gwarancji na w/w ? Pytanie retoryczne, bo raczej odpowiedź znana (niektórzy dają 6 mies., ale to rzadkość. ASO daje 2 lata lub 120 tys. Sserwis również).
pozdr. i życzę szybkiego i udanego zakończenia sprawy.

2.5 TDI AYM 2002
No tak, z mechanikami to tak juz jest. Auto zostawiłem u mechanika i ma wszystko posprawdzać. Ja jemu od razu po wymianie rozrządu jak tylko odpaliłem zgłosiłem, że coś nie jest ok, ale on mówił, że silnik juz może być nadwyrężony. hehe...ale przed wymianą rozrządu chodził jak złoto...normalnie szum koron drzew na bezwietrznej pogodzie. Cos musiał spartolić, bo zaczyna się już głupio tłumaczyć z tej bzdury, którą palnął.
Powiedzcie czy możliwe jest , że po awarii pompy wody, tam jest na niej ten pasek (nie spadł zaznaczam) mogło coś się w silniku przestawić?? Tzn czy ta głośna praca silnika może być spowodowana jakąś usterką na skutek awarii pompy wody. Do przegrzania silnika nie doszło.
Powiedzcie czy możliwe jest , że po awarii pompy wody, tam jest na niej ten pasek (nie spadł zaznaczam) mogło coś się w silniku przestawić?? Tzn czy ta głośna praca silnika może być spowodowana jakąś usterką na skutek awarii pompy wody. Do przegrzania silnika nie doszło.
still ridin'
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Jezeli awaria polegała tylko na wycieku z pompy to jakiegoś logicznego związku z obecnymi problemami nie widac.blackA6 pisze:Powiedzcie czy możliwe jest , że po awarii pompy wody, tam jest na niej ten pasek (nie spadł zaznaczam) mogło coś się w silniku przestawić?? Tzn czy ta głośna praca silnika może być spowodowana jakąś usterką na skutek awarii pompy wody. Do przegrzania silnika nie doszło.
Jezeli natomiast padło lożyskowanie pompy (i stąd ten wyciek) to zmienił się stopien naciągu paska rozrządu (rolka pompy uczestniczy w jego napięciu). Gdy napinacz hydrauliczny nie mogł juz skompensować luzu wtedy ewentualnie mozliwe jest przeskoczenie ząbka paska rozrządu.
Nie wiem, jk u Ciebie z ta pompa było więc dalej nie gdybam

Części samochodowe online - Motostacja pl