[ A6 C5 2.5 Tdi] silnik AKE jakie cisnienie wtryskow
[ A6 C5 2.5 Tdi] silnik AKE jakie cisnienie wtryskow
Witam. Mam maly problem gdyz nie wiem do konca jakie mam miec cisnienie ustawione na wtryskach. Mam silnik AKE 180 km. I teraz pytanie: Silnik pali ok lecz jest dosyc zamulony (lecz nic nie dymi) wiec wyciagnolem czesc wtryskow i sprawdzilem jak pyla i przy jakim cisnieniu a tu: wtrysk sterujacy 247 atmosfer pyli reszta w okolicach 235 atmosfer. I kurcze szukalem po necie i po katalogach i znalazlem ze dwie rozbierzne informacje jeden zakres ok 170-190 bar a drugi 220-230 bar. I jak ustawic wtryski ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
cygar- wartości podane przez kolegę oli80 dotyczą oczywiście otwarcia 1-go stopnia, otwarcie drugiego następuje przy wartościach 340- 350 bar.
Regulacja polega na zastosowaniu:
- odpowiedniej długości trzpienia- 1-szy stopień,
- grubość podkładki- drugi stopień.
Różnica 0,05 mm to różnica ok. 10 bar.
Sam nic nie jesteś w stanie zrobić- tylko wyspecjalizowany serwis BOSCH.
Wartości twoich wtrysków są bardzo dobre, i jeśli nie leją, nic bym przy nich nie ruszał (nie próbuj ich rozkręcać, bo na 99,99% zaczną lać
).
Regulacja polega na zastosowaniu:
- odpowiedniej długości trzpienia- 1-szy stopień,
- grubość podkładki- drugi stopień.
Różnica 0,05 mm to różnica ok. 10 bar.
Sam nic nie jesteś w stanie zrobić- tylko wyspecjalizowany serwis BOSCH.
Wartości twoich wtrysków są bardzo dobre, i jeśli nie leją, nic bym przy nich nie ruszał (nie próbuj ich rozkręcać, bo na 99,99% zaczną lać

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
oli80- czytaj, czytaj czytaj...
Poważnie- nie posiadam żadnej literatury, tylko przewaliłem już tyle stron, że gdzie i co czytałem to koniem ze mnie nie wyciągniesz
.
O ciśnieniach otwarcia wyczytałem bodaj na stronie producenta końcówek wtryskiwaczy do naszych CCCO (o zgrozo MADE IN CHINA- w AKN-ie- DSLA 142 P 843)...
cygar- skoro piszesz że twoje AKE coś muli, logi powinny ukierunkować działania celem zabicia muła. pzdr.

Poważnie- nie posiadam żadnej literatury, tylko przewaliłem już tyle stron, że gdzie i co czytałem to koniem ze mnie nie wyciągniesz

O ciśnieniach otwarcia wyczytałem bodaj na stronie producenta końcówek wtryskiwaczy do naszych CCCO (o zgrozo MADE IN CHINA- w AKN-ie- DSLA 142 P 843)...
cygar- skoro piszesz że twoje AKE coś muli, logi powinny ukierunkować działania celem zabicia muła. pzdr.