Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AKE 2.5 180 KM] Rozrząd - LUK

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Damian_1821
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AKE 2.5 180 KM] Rozrząd - LUK

Post autor: Damian_1821 » 12 cze 2013, 01:09

Witam panowie.
Dziś odstawiłem mój kochany samochodzik do warsztatu w sprawie wymiany kompletnego rozrządu (w tym paski/rolki alternatora i klimy).
Mechanik powiedział mi, że on zakłada rozrząd firmy LOK z paskami Contitecha.
Z tego co wyczytałem LOK to INA?
Warto za to płacić 2.5 tys. z robocizną?

Po rozmowie ze znajomym o rozrządzie jestem cały roztrzęsiony - zdaję sobie sprawę, że pewnie do rana nikt mi nie pomoże :( i jutro rano jadę bez uprzedzenia zabrać swoją niunię zanim zostanie rozbebeszona...

jajojek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jajojek » 12 cze 2013, 11:58

uwazam ze cena normalna miesci sie w przedziale 2000 do 2500 zł.
Napewno zaraz mnie wiekszosc osob zjedzie ze nie powinno tak byc itd. ale jesli masz rolki sprawne w dobrym stanie to nie ma sensu ich zmieniac i cena poleci o 1tys w dol.

Damian_1821
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Damian_1821 » 12 cze 2013, 13:42

Cena jak dla mnie do przyjęcia.
Mój dylemat polega na tym, że nie wiem co to za firma (LOK) - na allegro jest parę aukcji, ale np. do oplów, a na google znalazłem np. taki wpis:
"LUK - Ina Zestaw Rozrządu Audi A3/A6 1,8 / Seat Leon/Toledo 1,8 ..."
Czy to znaczy, że LUK to jedna i ta sama firma co INA?

Poza tym nigdzie na internecie nie potrafię znaleźć rozrządu do mojej 2.5 od tego luk'a i zastanawiam się czy mechanik nie chce wpuścić mnie w maliny...

Awatar użytkownika
hemiV8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: hemiV8 » 12 cze 2013, 13:46

jajojek pisze:Napewno zaraz mnie wiekszosc osob zjedzie ze nie powinno tak byc itd.
hehehe <klotnia> <klotnia> <klotnia> :)
jajojek pisze:ale jesli masz rolki sprawne w dobrym stanie to nie ma sensu ich zmieniac i cena poleci o 1tys w dol.
jajojek, <luzik>

Jeżeli Damian_1821, wymienia rozrząd to z jakiegoś konkretnego powodu prawda? Teraz oszczędzasz 1000zł a za chwilę wydajesz 4tyś na nowy silnik. Oczywiście pewnie można by zastosować się do Twojej sugestii, jeżeli np. auto przejechało nie wiele kilometrów.
Przyjmijmy hipotetycznie, że 10tyś a od czasu poprzedniej wymiany rozrządu minęło 5 lat ((wymian rozrządu, co 5 lat lub 120tyś. km jak podaje ASO) osobiście uważam, że lepiej wymienić, co 100tyś.)).
W takim wypadku po oględzinach pozostałych części można by się pokusić o wymianę tylko samego zestawu rozrządu, choć nie od dziś wiadomo, że nieużywane auto zużywa się równie szybko jak używane. W innym wypadku osobiście odradzam, jakiekolwiek oszczędności w tym temacie.

Tutaj jeszcze poczytaj Damian_1821
slaskie-poszukiwany-warsztat-bielsko-bi ... htm#619275
Damian_1821 pisze:Mój dylemat polega na tym, że nie wiem co to za firma (LOK)
raczej firma LUK <mysli>

Firma LUK zajmuje się produkcją sprzęgieł i dwumasowych kół zamachowych pomp wspomagania układu kierowniczego oraz produkują elementy silnika, zawieszenia i układu przeniesienia napędu.. Luk produkuje części na pierwszy montaż dla między innymi Porsche, BMW, Volkswagen i Mercedes-Benz. LUK, INA, FAG tworzą jedno wspólne przedsiębiorstwo nazywa się to jak pamiętam Schaeffler Technologies.

Damian_1821
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Damian_1821 » 16 cze 2013, 14:32

Dziękuję za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja