jajojek pisze:Napewno zaraz mnie wiekszosc osob zjedzie ze nie powinno tak byc itd.
hehehe
jajojek pisze:ale jesli masz rolki sprawne w dobrym stanie to nie ma sensu ich zmieniac i cena poleci o 1tys w dol.
jajojek,
Jeżeli
Damian_1821, wymienia rozrząd to z jakiegoś konkretnego powodu prawda? Teraz oszczędzasz 1000zł a za chwilę wydajesz 4tyś na nowy silnik. Oczywiście pewnie można by zastosować się do Twojej sugestii, jeżeli np. auto przejechało nie wiele kilometrów.
Przyjmijmy hipotetycznie, że 10tyś a od czasu poprzedniej wymiany rozrządu minęło 5 lat ((wymian rozrządu, co 5 lat lub 120tyś. km jak podaje ASO) osobiście uważam, że lepiej wymienić, co 100tyś.)).
W takim wypadku po oględzinach pozostałych części można by się pokusić o wymianę tylko samego zestawu rozrządu, choć nie od dziś wiadomo, że nieużywane auto zużywa się równie szybko jak używane. W innym wypadku osobiście odradzam, jakiekolwiek oszczędności w tym temacie.
Tutaj jeszcze poczytaj
Damian_1821
slaskie-poszukiwany-warsztat-bielsko-bi ... htm#619275
Damian_1821 pisze:Mój dylemat polega na tym, że nie wiem co to za firma (LOK)
raczej firma LUK
Firma LUK zajmuje się produkcją sprzęgieł i dwumasowych kół zamachowych pomp wspomagania układu kierowniczego oraz produkują elementy silnika, zawieszenia i układu przeniesienia napędu.. Luk produkuje części na pierwszy montaż dla między innymi Porsche, BMW, Volkswagen i Mercedes-Benz.
LUK, INA, FAG tworzą jedno wspólne przedsiębiorstwo nazywa się to jak pamiętam Schaeffler Technologies.