[ AFB 2.5 150 KM] Problem z odpalaniem ciepłego silnika
-
- Forum Audi A6 / A7
[ AFB 2.5 150 KM] Problem z odpalaniem ciepłego silnika
Witam, mam problem z Audi A6, silnik 2.5 rok 2001 TDI . Nagrzany silnik ciężej odpala niż zimny. Po odłączeniu kostki temperatury płynu silnik odpala dobrze, wymieniłem czujnik temperatury płynu na podobny kolor , tylko był niebieski ciemny , a zamontowałem podróbę niebieski jaśniejszy i problem ten sam, nic się nie zmieniło. Czy szukać przyczyny czujnika czy może to być coś innego ?
- dawid77
- Forum Audi A6 / A7
To nie wina czujnika, często tą przypadłość można spotkać na naszym forum, objawiają się umierającą pompą wysokiego ciśnienia czyli vp44 jednym słowem pompa na stół i regeneracja.
Ja mam to samo lecz przy pomocy kolegów z forum zrobiłem obejście jednego pinu z czujnika temperatury podłączając przełącznik i tym samym oszukując ecu przy odpalaniu silnika gdy jest rozgrzany.
To nie fer ponieważ w przyszłości może całkiem pompa się zatrzeć i nawet przełącznik nie pomoże a koszta remontu pompy wzrosną, ja mam tego świadomość. Więc decyzja należy do ciebie.
Ja mam to samo lecz przy pomocy kolegów z forum zrobiłem obejście jednego pinu z czujnika temperatury podłączając przełącznik i tym samym oszukując ecu przy odpalaniu silnika gdy jest rozgrzany.
To nie fer ponieważ w przyszłości może całkiem pompa się zatrzeć i nawet przełącznik nie pomoże a koszta remontu pompy wzrosną, ja mam tego świadomość. Więc decyzja należy do ciebie.