[a6 1.9 tdi 110 km] problem z klimą, gdzie jest przekaznik
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
[a6 1.9 tdi 110 km] problem z klimą, gdzie jest przekaznik
Koledzy może ktoś by mi pomógł przestała działać klima w mojej a6, po włączeniu jej ani kompresor ani wentylator nie chcą sie włączyć podłączałem juz kompa ale nie chce się cos połączyć, więc sprawdziłem czy po włączeniu na kablu prądowym do kompresora jest prąd i okazało się że nie, sprawdziłem też bezpieczniki są ok, myślę że może przekaźnik odmówił posłuszeństwa bo przedtem słyszałem że podczas włączani klimy coś się pod kierownicą przełącza. Może ktoś zna symbol tego przekaźnika i wie gdzie on się dokładnie znajduje?
:lol:
:lol:
- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2014
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: Van
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Paliwo: Benzyna
A może czujnik od ciśnienia gazu poszedł?Jak otworzysz maske po lewej stronie w narozniku lekko schowany za zderzakiem,tak w polowie wysokosci chlodnicy od klimy.No i bezpieczniki pod kierownicą wiesz gdzie są,to jak już się dostaniesz do nich to są tam : 1 bezpiecznik 40 A (DUÂŻY)- jest to bezpiecznik od wiatraka klimy jeśli będzie spalony to wymień , 2 bezpiecznik 25 A (mały) od sprężarki klimy
3 bezpiecznik 50 A (duży)
3 bezpiecznik 50 A (duży)
Forum internetowy a6klub.pl , a8team.pl , audi80.pl
- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
No to otwórz maskę,po prawej stronie (pod plastykową osłoną na podszybiu) jest czarna skrzynka i tam są przekaźniki,ja ostatnio poprawiałem właśnie całą tą osłonę,bo mi na środku podniosła się nad szybę,więc miałem możliwość odrazu posprawdzać zawartosć tej skrzyneczki,ale nie pamiętam który to był od klimy,nie ma ich dużo,więc dojdziesz napewno
- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
A próbowałeś połączyć się na wyłączonym silniku ale przekręconej stacyjce?(i oczywiście włączonej klimie),bo ja nie mogłem się połaczyć tak jak piszesz,ale jak wyłączyłem silnik i znowu włączyłem klimę to sie połączył bez problemuwojtass pisze:rozumiem więc najpierw sprawdzę tak jak mówicie freon może i uciekł po swiętach podjadę do fachowca i zobaczę co tam grane , bo sam niestety nie mogę tak jak pisałem nie mogę wejsc programem do klimy
- mawrick
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jerzy
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Niestety i u mnie coś się dziwnego stało z klimą chodziła ok po zgaszeniu silnika na stacji juz sie nie włączyła podłączyłem kompa i błąd 792(włącznik ciśnieniowy klimatyzacji f129 przerwa lub zwarcie do masy) tylko gdzie jest ten włącznik i czy to na pewno przyczyna dodam że klima nabijana była ubiegłego lata i wszystko było dobrze do dziś,objaw jest taki że po włączeniu nic się nie dzieje może macie jakieś sugestie albo ktoś miał podobny przypadek bo juz jestem zdesperowany jest coraz cieplej a tu taka niespodzianka :-x
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2004
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
miałeś racje kolego już sprawdziłem nieszczelność w układzie sprawiła że freon uciekł i klima nie działała teraz tylko musze to naprawić i bedzie okoli80 pisze:Kolego;nie ten dział,
sprawdz czy masz nabitą klimę bo morze freon ci gdzieś uciekł,jak będzie za niskie ciśnienie
w układzie to kompresor się nie włączy

- mawrick
- Forum Audi A6 / A7
i znowu mam problem z kima mam juz dosyc tego dzis nagle klima przestała chlodzic gaz jest bo w serwisie klimy sprawdzalem alle nie załacza sie sprężarka gdy właczam klime wszystko zaczyna chodzic wiatrak itp ale sprezarka nie startuje chodzi tylko kolo a reszta stoi komp nie pokazuje zadnych błedów moze ktos miał cos podobnego??
- mawrick
- Forum Audi A6 / A7
a gdzie jej dac to napiecie :?: trzeba autko podniesc czy da rade jakos od góry :?:
[ Dodano: 2009-08-01, 20:46 ]
wiec tak bezpieczniki posprawdzane nawet te pod kierownica wiatrak sie załącza i mam pytanie czy napiecie do sprężarki można połączyć pod tą zieloną wtyczke co jest pod maska tzn tą jednopinową jeżeli to jest w ogóle ta dołączam zdjęcie z zaznaczoną wtyczką o którą mi chodzi
[ Dodano: 2009-08-01, 20:46 ]
wiec tak bezpieczniki posprawdzane nawet te pod kierownica wiatrak sie załącza i mam pytanie czy napiecie do sprężarki można połączyć pod tą zieloną wtyczke co jest pod maska tzn tą jednopinową jeżeli to jest w ogóle ta dołączam zdjęcie z zaznaczoną wtyczką o którą mi chodzi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.