Witam wszystkich.
Mam duzy problem z audi 98' 2.5 tdi AFB.
Problem polega na tym, ze brak jest kata wtrysku. VAG pokazuje w blokach pomiarowych caly czas 0 BTDC. W nastawach w bloku 4 na late jest 0 early rowniez.
Dawka paliwa przy probie odpalania rozpoczyna na mniej wiecej 30 mg/cykl a po kilku sekundach wzrasta do 80/cykl. Sprawdzalem juz wszystko (chyba). Podmienilem najpierw pompe wtryskowa od sprawnego AFB, czujnik walu, wtrysk sterujacy. Bledu nie wywala. Co jeszcze moge sprawdzic ? A i rozrzad ustawiany byl na blokadach rowniez pompa. Jeszcze dodam, ze jak wczesniej udalo mi sie go odpali na "plaka" to chodzil ale bardzo dymil i chodzil czesciowo w trybie awaryjnym. Kat wtrysku po logowaniu dynamicznym chodzil jak oszalaly. Zadany kat byl na 2v a otrzymany 10 v. I tak cyklicznie co chwile skakal, w zaleznosci od obciazenia. Raz byl dobrze razem z zadanym katem a za chwile calkiem rozjechany.
Oto logi:
Log (0 - 004,001)
Log (1 - 004,003)
Prosze bardzo o rade.
[ A6 C5 2.5 Tdi] Problem z katem wtrysku i dawka paliwa. LOG
tez mam pytanie odnosnie kata wtrysku u mnie kat wtrysku jest w grupie 000 drugie okienko 102 jakie wartosci maja byc w drugim okienku
[ Dodano: 2011-08-10, 18:08 ]
Engine potem Basic Settings grupa 000
Tam odczytuje w drugim polu wartość. Wartość mojego wynosi 102 i patrzylem na wykres sa trzy linie ale od kata wtrysku niema poradzicie cos koledzy
[ Dodano: 2011-08-10, 18:08 ]
Engine potem Basic Settings grupa 000
Tam odczytuje w drugim polu wartość. Wartość mojego wynosi 102 i patrzylem na wykres sa trzy linie ale od kata wtrysku niema poradzicie cos koledzy
kolego to jaka ma byc wrtosc bs 00 74 bo ja mam 102 a wgrupie 004 mam 4,0 btdc w obydwoch okienkach i na wykresie tdi takie 3 linie wogule niema lini od kata wtrysku
[ Dodano: 2011-08-12, 20:58 ]
dzis przestawialem kat ale co jest przestawilem a dalej 004 stoj na 4.2 btdc w obydwoch okienkach kombinowalem przestawialem ani nie drgnie i podpiolem drugi wrysk sterujacy mam luzny wpiolem tylko wtyczke i zapalilem auto i w w 004 jest kat w 2 okienku 4,0 btdc i w nastepnym 0,0 btdc i tak zostawilem wpiolem w trysk ster i ten co w samochodzie jest zamontowany i w obu okienkach jest 4,2 btdc
[ Dodano: 2011-08-12, 20:58 ]
dzis przestawialem kat ale co jest przestawilem a dalej 004 stoj na 4.2 btdc w obydwoch okienkach kombinowalem przestawialem ani nie drgnie i podpiolem drugi wrysk sterujacy mam luzny wpiolem tylko wtyczke i zapalilem auto i w w 004 jest kat w 2 okienku 4,0 btdc i w nastepnym 0,0 btdc i tak zostawilem wpiolem w trysk ster i ten co w samochodzie jest zamontowany i w obu okienkach jest 4,2 btdc
U mnie problem wlasnie na tym polegal, ze podmieniajac wtrysk sterujacy, nie wpiałem go w uklad wtryskowy a jedynie podpialem pod wtyczke. I dlatego (tak rozumuje), ze pompa nie wytworzyla cisnienia na wtryskiwaczu i dlatego pokazywał mi 0 na kacie wtrysku na obu wtryskiwaczach na tym co siedzi w silniku (prawdopodobnie uszkodzony) i na tym sprawnym ale nie wpietym w uklad wtryskowy. Pluje sobie w brode bo z lenistwa nerwow sie najadlem i szukalem przyczyny gdzie indziej. Mialem juz pompe wysylac do regeneracji
.
A co do twojego kata wtrysku to bardzo dziwne, ze kat stoi na takiej wartosci. Sprobuj na pompie przestawic drastycznie kat i zobacz czy cos ruszy.

A co do twojego kata wtrysku to bardzo dziwne, ze kat stoi na takiej wartosci. Sprobuj na pompie przestawic drastycznie kat i zobacz czy cos ruszy.