Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AFB 2.5 150 KM] Problem z hamulcami

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
gelu79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AFB 2.5 150 KM] Problem z hamulcami

Post autor: gelu79 » 23 kwie 2012, 10:10

Witam kolegów,

szukałem podobnego problemu ale niestety nic nie znalazłem dlatego też zakładam nowy temat.

Ostatnio podczas jazdy zapalił mi się komunikat - wykrzyknik w nawiasie czyli problem z hamulcami a także zamigała kontrolka ABS. Początkowo myślałem, że może płynu hamulcowego jest mało ale po sprawdzeniu okazało się, że tu jest w porządku.

Sprawdziłem Vagiem jakie błędy się zapisały i był jeden o treści:

01203 - Electrical Conection between ABS and Instrument Cluster
03-10 - No Signal - Intermittent

Co oznacza ten błąd rozumiem jednakże mam do kolegów pytanie, co jest przyczyną, czy ktoś się może spotkał z podobnym problemem? Nie wiem gdzie szukać przyczyny.

Bardzo proszę o wasze podpowiedzi.

czubasa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: czubasa » 23 kwie 2012, 10:37

posprawdzaj wszystkie złącza od czujników oraz czy żaden z czujników się nie wysuną

gelu79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gelu79 » 24 kwie 2012, 08:59

Kolego Piotruś dziękuje za odpowiedź. Czytałem na forum wiele tematów ale nie znalazłem dokładnie takiego samego. Mam rozumieć zatem, że zapisany błąd wskazuje na siadanie sterownika ABS? Na chwilę obecną nic się nie dzieje, nie ma żadnych komunikatów ani nie zapala się kontrolka ABS.

Przypadek ten wystąpił trzykrotnie w Piątek zeszłego tygodnia, po czym po sprawdzeniu błędów Vagiem posprawdzałem wszystkie złącza na wtyczce do sterownika ABS i na razie brak komunikatów.
Piotruś czy mogło to być spowodowane przypadkiem jakimś chwilowym brakiem odpowiednio połączenia na wtyczce czy tylko próbuje oszukać się, że może ominie mnie jeszcze ten sterownik?
Ps. z ciekawości jaki jest koszt przelutowania sterownika?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

pozdrawiam
Robert

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 24 kwie 2012, 11:52

gelu79, witam :)
Milalem identycznie jak Ty :( najpierw raz na tydzien pozniej na dzien az za kazdym razem gdy odpalalem auto :( tez czyscilem sprawdzalem itp. zero efektu :(
Moja rada to wykrecenie sterownika i wyslanie go do wyzej wymienionych Kolegow przez Piotrusia < okok > ja wybralem Olo_gsm czysta przypadlosc :) a koszta normalne biorac pod uwage w warsztacie jak zaspierali 600 za wymiane sterownika z robota <zly>
Instrukcje jak wyjac i zabezpieczyc do wyslania znalazlem gdzies na tym forum :)
pozdrawiam :)

gelu79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gelu79 » 24 kwie 2012, 12:00

Jarecki dzięki za podpowiedź a ile Cię to kosztowało?

Jeszcze pytanie do kolegów z forum:
Może ktoś z forum orientuje się czy ktoś w Częstochowie nie zajmuje się takimi rzeczami?, byłoby mi znacznie łatwiej.

Dzięki

gelu79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gelu79 » 25 kwie 2012, 12:14

Piotruś dziękuje za odpowiedź. Na pewno to nie jest majątek bo chodzi o przelutowanie więc przeżyje. Przeżyłem już w tym aucie wymianę rozrządu, wałki, hydraulikę i częściowo zrobienie zawieszenia, gdzie koszty sięgnęły aż 7 tyś a wszystko złożyło się w jednym miesiącu zeszłego roku więc raczej ten problem mnie nie zabije.
Jak wyżej - jesteś w fazie obserwacji. To nie jest żadne oszukiwanie samego siebie, bo gdy problem jednak się powtórzy (oby nie) to przecież "w koĂącu" podejmiesz się naprawy.
zgodnie z Twoją sugestią poobserwuje jeszcze ale oczywiście jeśli wymagane to podejmie się naprawy. Wczoraj rano raz zapalił się ABS i wyświetlił się komunikat natomiast po dość długiej jeździe autem po mieście do koĂąca dnia nic się nie działo. Na spokojnie najpierw pojeżdżę i skontroluje tą przypadłość ABS.

Piotruś mam do Ciebie pytanie o umiejscowienie tego sterownika ABS, czy znajduje się on przy pompie ABS czy w jakimś innym miejscu?

Dziękuje za Twoją Pomoc.
Ps. przeczytałem na forum ogromną ilość tematów z Twoim udziałem i muszę powiedzieć, że dla mnie Twoja Osoba i wiedza w zakresie A6 jest imponująca.

Jesteś "GURU" tego forum. <brawo>

Dziękuje, że tutaj Jesteś <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja