Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[a6 c5 avant] pompka paliwa

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
audifun
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c5 avant] pompka paliwa

Post autor: audifun » 23 sty 2009, 18:42

witam mam pewien problem mianowicie podła mi pompka paliwa w zbiorniku i nie wim któredy mam tam sie dostać. w większości samochodów jest pod siedzeiniem A JAK JEST W NASZYCH NIUNIACH !!
audifun

szef2416
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

witam

Post autor: szef2416 » 23 sty 2009, 20:06

jest w bagarzniku dostep taki sobie jak cos to mam pompke dobr i orginalna została mi alo była dobra odsprzedam org ok 400zł ja włozyłem od francuza za 200 i lalka pompka tylko podaje paliwo do zbiornika a pompa zasysa z zbiornika wiec proponuje sprawdzic

[ Dodano: 2009-01-23, 20:12 ]
100 zułta

RafałA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RafałA6 » 08 cze 2009, 20:04

Już wiemy gdzie pompka jest :)

Ale pozwoę sobie napisać coś o demontażu tapicerki i reszty co by się do niej dostać :)

1) Odkręcamy boczną tapicerkę w miejscu gdzie się trzyma roleta bagażnika i w miejscu gdzie się ja zahacza.
2)Odkręcamy bolca trzymającego oparcie siedzenia klucz 17
3)Boki tapicerki trzymają się na zatrzaskach, dużo zabawy, ogólnie trzeba ją ciągnąć do siebie
4)Trzeba również odkręcić wszystkie uchwyty do montażu siatki w bagażniku te takie klamerki chromowane
5)Pozdejmować klapki od schowków w bagażniku i boczne i te z podłogi
6)Po tych zabiegach powinno się dać zdemontować cały styropian(podłogę)bagażnika trochę się trzeba namanewrować ale lepsze to niż demontowanie drugiego boku tapicerki:)
7)Mamy już w tej chwili klapkę od pompki na trzy krzyżaki, samą pompkę nie demontowałem tylko odkręciłem. Zakręcona jest dużą plastikową nakrętką, która można próbować ręcznie odkręcić mnie się nie udało więc wziąłem kawałek klocka i z wyczuciem pukałem młotkiem aż zaczęła puszczać.

Są i zdjęcia :) Myślę, że więcej nie potrzeba do zdemontowanie tego :)

Miłej zabawy pozdrawiam :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2009, 15:37 przez RafałA6, łącznie zmieniany 1 raz.

RafałA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RafałA6 » 08 cze 2009, 20:55

Jasne, że dorzucę tylko już jutro :)

Legion.SS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Legion.SS » 24 sty 2016, 21:02

Odkopie temat dla dobra spolecznosci forum. PRZESTRZEGAM ! Powyzszy instruktaz jest bledny oraz nie odnosi sie do kazdego samochodu z tego modelu.

po 1. pompa paliwowa znajduje sie pod kanapa po prawej stronie, w bagazniku jest jedynie plywak i czujnik poziomu paliwa.

po 2 zeby dostac sie do tego miejsca nie trzeba wcale demontowac bocznej tapicerki w bagazniku, podloge mozna wyjac bez wyrywania styropianow i drewnianych kawalkow podlogi, wystarczy odkrecic zaczepy w podlodze te znajdujace sie blizej kanapy i wtedy razem z klapa na kolo zapasowe mozemy ja podniesc i dostac sie do plywaka.
<brawo>

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 24 sty 2016, 21:08

No w Quattro jest inaczej bo masz inny bak i pompę z pływakiem i dodatkowo dwa pływaki , w oście każdej jest jak powyżej kolega opisał.

Co do podłogi w quattro nie ma schowka na parasole , w oście jest schowek i nie wyciągniesz tej podłogi bez zdjęcia boczka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

image upload

Legion.SS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Legion.SS » 24 sty 2016, 22:17

dlatego napisalem, ze ten instruktaz nie odnosi sie do kazdej sztuki.

klonas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: klonas » 13 lut 2018, 20:58

Czy są jeszcze jakieś kruczki? Mam problem wlałem nie to co trzeba ( nie ta bańka płyn do spryskiwaczy) muszę czyścić zbiornik :( przez ten otwór wyssam ten syf?

1. jak zasysa silnik ze zbiornika paliwo? aż takie podciśnienie jest? To wystarczy abym i ja takie wywołał ?

Ile czasu zajmuje dostanie się do zbiornika?

Tutaj może komuś się przyda :

Nie widzę tylko czy dojdę wężykiem do dna. Zastanawia mnie również możliwość wysysania przez króciec zasilania przy filtrze? nie jest to lepsze rozwiązanie?

korass
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: korass » 18 mar 2018, 12:20

Witam Panowie mam troche inny problem ale mam nadzieje że mi pomożecie
Mianowicie wymieniałem pompke paliwa w a6 c5 2.8 przód napęd i przy wymianie okazało się że mam sparciałe przewody przy pompce (te grubsze wężyki które odchodzą od samej pompy mają ok 5m i kończą się zakutą "redukcją" na cienki wężyk
I oto moje pytanie gdzie można dostać taki wężyk ? tylko ASO ? jaka cena ? jak się go wymienia? trzeba go gdzieś dalej odpiąć czy od razu za tą zakutą końcówka się wyciąga z tego cienkiego wężyka ?
Z góry dziękuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
repek92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: repek92 » 18 mar 2018, 13:16

korass pisze:Witam Panowie mam troche inny problem ale mam nadzieje że mi pomożecie
Mianowicie wymieniałem pompke paliwa w a6 c5 2.8 przód napęd i przy wymianie okazało się że mam sparciałe przewody przy pompce (te grubsze wężyki które odchodzą od samej pompy mają ok 5m i kończą się zakutą "redukcją" na cienki wężyk
I oto moje pytanie gdzie można dostać taki wężyk ? tylko ASO ? jaka cena ? jak się go wymienia? trzeba go gdzieś dalej odpiąć czy od razu za tą zakutą końcówka się wyciąga z tego cienkiego wężyka ?
Z góry dziękuje i pozdrawiam

Mam taką idę sprawdzić jak to wygląda
Lektorzy, nagrania: multifonika.net

korass
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: korass » 18 mar 2018, 18:02

Planowałem zrobić tak:
Obciąć tą całą "redukcje" z tym zakutym kawałkiem
Wsadzić kawałek metalowej rurki (odpowiednio cienkiej ale żeby był przepływ)
Na to nałożyć kawałek węża i połączyć do pompy
Oczywiście wszystko ładnie połapać opaskami itp ale tu mam takie pytanie
Jeśli zmniejsze średnice tego wężyka (rurka) to czy nie zmieni to dawki podawanej dalej do silnika czy coś ? ale z drugiej strony to i tak musi być w tym wężyku jakaś rurka skoro jest tam ta redukcja
Więc narazie nie zabieram się za obcinanie żeby nie unieruchomić auta bo jeżdże nim codziennie do pracy

[ Dodano: 2018-03-18, 18:02 ]
Jeśli ktoś ma wątpliwości co do elementu który opisuje to jest to n6 na pierwszym zdjęciu
http://www.audiklub.org/forum/viewtopic ... &start=120

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 18 mar 2018, 20:28

Cały ten wężyk kosztuje w ASO ok. 250 zł i ma już zakute końcówki. Jest to zasilanie, które idzie na filtr paliwa.

Obrazek

korass
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: korass » 19 mar 2018, 10:06

To jeśli ten wężyk jest z obu stron taki grubszy te nie można go wymienić całego na taki gruby ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl